Четвъртък,

10 души са арестувани при спецакцията в хотелите Маринела и Марица

От: Администратор -
A
A
A

10 души са задържани при специализираната акция на спецпрокуратурата днес в хотел "Маринела" в София и в хотел "Марица" в Пловдив. Това съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, цитиран от БНТ.

Открити са и 150 000 лв., от които 60 000 са били намерени в кутия за обувки. Гешев добави, че ще бъдат иззети и автомобили, а до края на деня наблюдаващият прокурор ще прецени какви обвинения да бъдат повдигнати на задържаните.
Гешев уточни, че трима са от семейството, а останалите са свързани с дейността на собственика на хотелите.

„Собственикът на хотела, ако използвам думата „собственик", по официални данни, от началото на август месец не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми", допълни Гешев, цитиран от Агенция Фокус.

На въпрос дали 10-а задържани са служители на Ветко Арабаджиев, Гешев отговори: „Не само. Това са и лица, които нямат формална връзка с фирми, собственост или контролирани от посоченото от вас лице, но които са използвани според разследването за това фирми, контролирани от един кръг лица да приспадат разследващ се данъчен кредит. Поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с това лице и официалните негови фирми".

„Ако говорим за евентуални обвинения за пране на пари, защото към момента няма привлечено в качеството на обвиняем нито едно лице, насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група. Делото по случая е образувано преди 10 дни. Периодът, който обхваща е от началото на 2018 година до сега", заяви още той.

Има доказателства, че вероятно лицето-собственик на хотел „Маринела" с други хора са извършвали данъчни престъпления и пране на пари, каза още заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Относно това, че в този хотел (Маринела) са се състояли едни от най-важните европейски събития и може ли да се окаже, че всъщност е точено ДДС от пари, дадени за Европредседателството, Иван Гешев заяви: „Няма такива данни. Няма кой да точи пари за Европредседателството. За да спечелиш определени обществени поръчки, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма общо с предмета на разследването, което ви описвам".

По думите на Гешев в момента се извършват претърсвания на помещения в хотел „Маринела", които са ползвани от лица, които са обект на разследване и това не означава, че по някакъв начин целият хотел е организирана престъпна група. „Това кой е собственик на този хотел към момента не е предмет на разследване. Предмет на разследване е, че това лице с определен кръг хора вероятно, към този момент има доказателства, са извършвали данъчни престъпления, пране на пари, участие в организирана престъпна група с други фирми. Част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но не и дейността на този хотел", заяви той.

„Може би към края на деня ще е ясно колко души са привлечени към наказателна отговорност, ще е ясно за какви престъпления, ще е ясно какви мерки за отклонение ще се вземат спрямо тях. В случай, че това лице, което е собственик на този хотел се прецени, че е извършило престъпление, ще бъдат предприети всички законови мерки, регламентирани в българското и международното законодателство", допълни още той. По думите на Гешев към този момент има данни за 3 лица от семейството на собственика на хотел „Маринела", които са извършили престъпления.

„Предстои изземване на определени МПС-та като веществено доказателство. До момента са намерени дребни суми от рода на 150 000 лева като очакваме доста по-големи суми до края на деня. Част от тях са намерени в кутия за обувки, а не в помещение, ползвано от това семейство, което посочихте", заяви той.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички