10 000 лв. на ден подкуп предлагал Божков (ДОПЪЛНЕНА)

Това казаха на специален брифинг от прокуратурата

10 000 лв. на ден подкуп предлагал Божков (ДОПЪЛНЕНА) | StandartNews.com

Петима са обвиняемите след акцията в офиси и имоти, свързани с бизнесмена Васил Божков. Четирима са в чужбина, сред тях и самият Божков. Петият обвиняем, който е задържан за 72 часа, е бил през 2014 г. председател на Комисията по хазарта. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на специален брифинг днес.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Божков призна, страхува се да се върне в България

Божков е предлагал всеки ден 10 хиляди лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни дружества, заяви тя.

В брифинга по-рано днес участваха още наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов, вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев.

При вчерашните действия на органите на реда са били задържани 19 длъжностни лица за 24 часа, като предстои да се прецени дали ще им бъдат повдигнати обвинения и на тях.

Васил Божков е обвинен, че е ръководил престъпна група от 2014 г., когато са влезли в сила определени промени в Закона за хазарта, до този момент. Според събраните данни за този период той не е изплатил на държавата такси в размер на над половин милиард лева. Другите му обвинения са за принуда, изнудване, подкуп, пране на пари. Според свидетелски показания Божков е предлагал подкуп от по 10 хил. лв. на ден на служител в ДКХ, който да внася искания за отнемане на лицензи на конкретни дружества. Подкупът е бил отказан.

При претърсвания в имоти на Божков са иззети множество картини и предмети с характеристики на културно-исторически ценности, от казино са били иззети 400 хил. лв.

Наблюдаващият прокурор изнесе информация и за друго разследване, свързано с хазарта, като събраните данни по него сочели, че част от лицата, спечелили големи суми от лотарийни игри, не съществуват реално.

Председателят на АДФИ Георги Начев съобщи, че докладът на агенцията по случая е готов, като след финансовата инспекция е установено, че има нарушения на Закона за хазарта. "Потвърждава се фактът, че за едни и същи видове игри една част от организаторите са заплащали 15 процента от стойността на направените залози, а друга част, които са заплащали 20 процента от стойността на получените комисионни.", заяви той. Начев допълни ,че за АДФИ "няма проблем с прилагането на чл. 30 ал. 3 от Закона за хазарта", като обясни, че контролът на хазарта се осъществява от държавната комисия.

Георги Начев каза още, че от ДКХ не са предоставили данни за извършени проверки по отношение начина на определяне на дължимата държавна такса, въпреки че е предмет на регулация. От документите предоставени на АДФИ не е установено ДКХ да е реализирала административно-наказателна отговорност във връзка с отчитането на дължимия размер на таксата, въпреки че тази възможност е предвидена в закона. Според доклада, ДКХ не е упражнила контрол и е нарушила закона, в резултат на което в бюджета не са постъпили повече от половин милиард лева.

От прокуратурата посочиха още, че не са събрани данни за нарушения от страна на длъжностни лица от Министерството на финансите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай