Доброволци майсторят лютеница в селото на Яне Сандански

Доброволци майсторят лютеница в селото на Яне Сандански | StandartNews.com

Благоевград. Тъй като есента бавно, но сигурно наближава, време е за приготвянето на домашна лютеница.

Училището за природа ортанизира в родното село на войводата Яне Сандански – Влахи, в събота и неделя работен уикенд. За четвърта поредна година десетки ентусиасти ще приготвят заедно най-вкусната лютеница - храната, която неизменно присъства на трапезата на българина целогодишно.

Всеки доброволец, който участва в работния уикенд, ще получи и своя „сертификат за участие" – бурканче с апетитното ястие. „Убедени сме, че вкусът и качеството на домашно приготвените храни е много по-добър от този на купените от магазина, а също така и в това, че местното производство означава по-голяма сигурност и качество на храните", твърдят организаторите.

Най-напред доброволците ще обработят необходимите продукти – миене, сортиране, рязане, печене, белене и мелене на чушки, патладжани и домати. Следва самото приготвяне на лютеницата – слагането на огъня на сместа с прибавените мед, зехтин, черен пипер и сол. Опитването е важна част от работния процес. Накрая ще приключат с пълнене на буркани и стерилизиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай