5 заблуди за холестерола

Когато присъства във високи нива в кръвта увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

5 заблуди за холестерола | StandartNews.com

Холестеролът е основен компонент организма и като такъв, той се синтезира от всички клетки. Той е от съществено значение за правилното функциониране на организма. Но, когато присъства във високи нива в кръвта увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Холестеролът, заедно с други вещества има свойството да се натрупва под формата на плаки по стените на артериите. С течение на времето това води до стесняване на кръвоносните съдове и може да провокира усложнения, включително инсулт и инфаркт. 

1. Холестеролът е лош показател

Липопротеинът с ниска плътност (LDL) пренася холестерола от черния дроб до клетките, където се използва в няколко процеса. Хората понякога наричат LDL "лош" холестерол, тъй като високите му нива увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Той обаче има и своя контрапункт в лицето на липопротеина с висока плътност (HDL), който често се нарича "добър" холестерол, тъй като транспортира холестерола обратно в черния дроб. Веднъж попаднал там той се отстранява от тялото, като по този начин се намалява сърдечно-съдовият риск.

2. Здравословното тегло означава, че не може да имаме висок холестерол

В голяма степен холестеролът е функция на това, което ядем, но също е и въпрос на генетика. Теглото е по-скоро функция на метаболизма и баланса между консумираните и изразходваните калории. Нивата на холестерола се влияят от генетиката, функцията на щитовидната жлеза, физическата активност, съня и храненето. Ето защо не радко се наблюдават завишени стойности при хора, чието тегло не е наднормено.
 
3. Високият холестерол има симптоми 

В повечето случаи високият холестерол няма да провокира симптоми. Ето защо се препоръчва периодично да се правят кръвни изследвания за скрининг. Единствените "симптоми", с които може да се свърже холестеролът, са късните такива, когато вече се наблюдава прекомерното му натрупване, което е отговорно за увреждането и запушването на кръвоносните съдове.
 
4. Само мъжете трябва да се тревожат за нивата на холестерола

Това абсолютно невярно. Високият холестерол засяга еднкаво както силния, така и нежния пол. Като цяло жените имат по-високи нива на HDL холестерола от мъжете, но с понижаване нивата на хормона естроген това се променя. Така в даден момент превес над добрия холестерол взема лошия. 

5. Децата не страдат от висок холестерол

Поредната заблуда, която може да се окаже и доста опасна. Високият холестерол при децата може да се предава по наследствен път или да бъде причинен от неправилно хранене и затлъстяване. Тук навременната диагностика е изключително важна, за да може да се предприемат действия, предимно свързани с промяна в хранителните навици и начина на живот въобще.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи