Сряда,

Водещ учен дава три елемента за спасение от коронавируса

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
4366
Водещ учен дава три елемента за спасение от коронавируса
A
A
A

"Както и при грипа ще се правят имунизации всяка година, на базата на циркулиращите варианти, което е единственото спасение. Годишната ваксина е решението. Трите елемента - ваксини, лекарства и спазване на притовоепидемичните мерки, което ние го забравяме, е единственото спасение до превръщането на заболяването в обикновено инфекциозно респираторно сезонно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса." Така очертава бъдещето на борбата с коронавируса имунологът акад. Богдан Петрунов.

По думите му развитието на тази вълна не е завършило, вървим към постепенно стихване, но това не значи, че ние ще излезем от тази пандемия толкова лесно. Акад. Петрунов отбеляза в интервю за БНТ, че е необходимо да се научим да живеем с коронавируса.

Според него, за да бъде подтиснат вируса трябва да е налице колективен имунитет, не по-малко от 80% от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни от 5-и до 7-ми ден от заразяването. Едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса. Смятахме, че е Омикрон, но са изолирани нови варианти", допълни акад. Богдан Петрунов.

По думите му 15 процента от хората са с дефект в имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ваксината не може да бъде 100 процента ефективна, тя е 90% до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D, несъмнено повлиява положително срещу ковид", каза още академикът.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички