Витанов: Стоим над пропастта! Ще има ли локдаун?

Прогнози за повече от една седмица не правя, каза професорът

Витанов: Стоим над пропастта! Ще има ли локдаун? | StandartNews.com

Прогноза за развитието на пандемията от коронавирус направи топ математикът проф. Николай Витанов.

"Не се задава локдаун, защото бройката на заразените нараства плавно. Но заболеваемостта и смъртността от ковид-19 ще се увеличават”, каза проф. витанов, който правеше математически модели за разпространението на вируса за бившия Национален оперативен щаб.

Мен ме обвиняват, че показвам числа. Стоим над пропастта, без да падаме в нея. В пропастта ще паднем ако София град падне. Имаме дифузно разпространение на заразата там. Дифузното разпространение още не е толкова лошо и напреднало. Ние сме в началото на едно развитие, което би трябвало да се спре, за да не отидем в по-неприятни ситуации", каза той в сутрешния блок на бТВ.

"Прогнози за повече от една седмица не правя, не ги казвам публично, заради хейтърите, които псуват, заплашват. Заплахите продължават всеки божи ден.

Заплахите са вербални, те са всеки ден. Базовото репродуктивно число е 1,03 днес, което значи, че заразата бавно се разпространява. Очаква се броят на регистрираните случаи да растат плавно тази седмица, а след две седмици, две седмици и половина смъртността ще се е увеличила", заяви още проф. Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай