Витанов със стряскащи цифри на заразените с К-19

Здравната система приближава границата на натоварване

Витанов със стряскащи цифри на заразените с К-19 | StandartNews.com

Обявените нови случаи не са реални.В края на август казах, че 1/3 от хората със симптоми не се регистрират", обяви той и допълни, че според него новите случаи за днес не са 3440, а са около 5 100, коментира днес в ефира на Нова тв проф. Николай Витанов.

Той коментира и идеята хората да си правят тестове преди да влязат в заведение.

"Това е решение за заведението, но е проблем от медицинска гледна точка, защото хората сами си вземат пробите. До колко успяват, е друг въпрос.", обясни той.

"Всички искат да видят числата от реалната прогноза. 24 области от 28 са в дифузно разпространение. Той посочи, че най-застрашените региони в страната от коронавирус са всички без Плевен, Кърджали, Шумен и Разград.

Базовото репродуктивно число приближава 1.3, което говори, че заразата се разпространява и когато 100 човека се заразят и преболедуват, оставят 130 новозаразени. Болниците се пълнят, а здравната система наближава границата на своето натоварване", категоричен бе Витанов.

 Проф. Витанов говори и за смъртността. "Смъртността е доста висока. Що се отнася до съответните периоди в предишните вълни на база брой регистрирани случаи, сега е малко по-ниска . Но се очаква да расте до края на този месец", обясни той.

Според него, заразата при малките расте, а дали училищата  ще се затворят е въпрос на образователното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай