Неделя,

Висок дял на заразените с ковид, как ни уврежда болестта

От: СТАНДАРТ -
2043
Висок дял на заразените с ковид, как ни уврежда болестта
A
A
A

Общо 722 са новите случаи на зараза с Ковид-19 за последното денонощие в България спрямо 1702 за предходното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Направените тестове обаче са само 2610, т.е. запазва се тенденцията за висок дял на заразените от всички изследвани. За последното денонощие положителни са 27,66% от направените тестове.

Починалите с Ковид-19 са петима, а излекуваните са 120. Активните случаи на зараза са 24 085.

В болници са 969 души. В интензивни отделения са 54.

През изминалото денонощие са поставени 261 ваксинни дози.

Междувременно американско изследване показа, че шиповидният протеин на повърхността на вируса на Ковид-19, който той използва, за да проникне в клетките на сърдечния мускул, предизвиква и увреждаща атака от имунната система.

Въпросният протеин на вируса SARS-CoV-2 взаимодейства с други протеини в сърдечните миоцити, за да предизвика възпаление, съобщиха изследователи в презентация на сесия на Американската кардиологична  асоциация.

В експерименти със сърца на мишки, сравнявайки ефектите на шиповидните протеини на SARS-CoV2 и на различен, относително безвреден коронавирус, изследователите са открили, че единствено този на причинителя на КОВИД-19 предизвиква дисфункция, уголемяване и възпаление на сърцето.

Специалистите освен това са установили, че в заразените клетки на сърдечния мускул само "шипът" на SARS-CoV-2 взаимодейства с така наречените TLR4 протеини (Toll-подобни рецептори 4), които разпознават нашествениците и предизвикват възпалителни реакции.

При починал пациент с Ковид-19 изследователите са открили шиповидния протеин на коронавируса SARS-CoV-2 и протеина TLR4 както в клетките на сърдечния мускул, така и в други типове клетки. И двата протеина липсват в биопсия на здраво човешко сърце.

"Това означава, че след като бъде заразено със SARS-CoV-2, сърцето ще активира TLR4 сигнализацията", обясняват авторите на проучването от Масонския институт за медицински изследвания в Ютика, Ню Йорк. "Предоставихме директни доказателства, че шиповидният протеин е токсичен за клетките на сърдечния мускул, тъй като директно ги възпалява", допълват изследователите.

Специалистите планират допълнителни проучвания, за да тестват дали и как шиповидният протеин убива клетките на сърдечния мускул.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички