Само 5% от PCR-те платени от Здравната каса

Общият брой на направените PCR-и у нас е над половин милион

Само 5% от PCR-те платени от Здравната каса | StandartNews.com

Едва около 5% от направените PCR тестове у нас за COVID-19 са платени от Здравната каса. За периода от април до края на август одобрените за заплащане изследвания „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ са 19 324. Това сочи информацията на сайта на Здравната каса, пише Монитор.

Те са били на стойност 1,159,440 лв. В същото време общият брой на направените PCR-и у нас до края на август са над 409 хиляди, а към днешна дата над половин милион. 60 лева пък е фиксираната цена, която плаща държавата на лабораториите, които извършват такова изследване.

Забелязва се увеличение на платените от Здравната каса тестове през юли и август. Тогава те са били съответно по 7 402 и 7 245 теста. Справката сочи, че за целия период от 1 април до 31 юли Касата е заплатила около 12 000 изследвания. За август пък най-много одобрени за изплащане има за София-град - 6 754, а най-малко в Хасково-41.

"Според мен увеличението на платените от Здравната каса тестове може да се дължи единствено на по-големия брой предписани от тези, които имат право да правят това по НЗОК. А това са служителите от РЗИ. Като се има предвид, че от началото на пандемията до момента вече са направени над половин милион PCR-и, представете си колко от тях са по НЗОК. Това е капка в морето", коментира пред "Монитор" пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подкрепи идеята общопрактикуващите лекари да могат да издават направления и да тестват за коронавирус, но това да става само по определени критерии.

"Не бива да се прави под път и над път, защото тестването на безсимптомен човек  не е ефективно", каза той. Д-р Симидчиев изрази надежда, че съвсем скоро на пазара ще се появят и новите, антигенни тестове, които дават същата информация като PCR-ите. Благодарение на тях обаче резултатът ще е готов за 10 минути.

"Те приличат на имунологичните тестове, използва се същият материал, както при PCR. Изследва се за вируса, а не за имунната реакция към него", уточни д-р Симидчиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай