Сряда,

Революция. Коктейлна ваксина помита всички мутации

От: СТАНДАРТ -
245
Революция. Коктейлна ваксина помита всички мутации
A
A
A

Нова ваксина помита всички мутации, обяви Турция, която разработва медикамента. "Коктейлната" ваксина е достигнала до етап изследване върху хора, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Медикаментът, произвеждан от листата на растението Nicotiana Benthamiana, родственик на тютюна, има за цел да въздейства както върху спайк протеина, така и върху нуклеокапсидния протеин, обяснява проф. Тарлан Мамедов от Средиземноморския университет в Анталия. Екипът на Мамедов вече над година и половина работи по препарата, предаде БЛИЦ.

По думите му от килограм от растението ще може да бъдат произведени приблизително 5000 дози ваксина, като тя ще е безопасна за приложение и върху деца.

Мамедов посочи, че досега в света няма аналог на ваксина като тази, която да въздейства и на нуклеокапсидния протеин освен на шипчестия или т.нар. спайк протеин. По думите му по тази причина препаратът поражда надежда за успех и в борбата срещу мутациите на вируса.

"Целта ни е нашата ваксина да произвежда две антитела в организма, това е и причината да я наречем "коктейлна". В този смисъл ваксината осигурява двойна защита", каза той.

Растението, от което се произвежда потенциалната ваксина, може да бъде отглеждано и безпочвено в големи количества.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички