Четвъртък,

Откривателят на ваксината каза кога К-19 свършва

От: СТАНДАРТ -
333
Откривателят на ваксината каза кога К-19 свършва
A
A
A

Откривателят на ваксината срещу коронавирус проф. Угур Шахин каза кога ще свърши пандемията. Резултатът от ваксината ще се усети чувствително през следващото лято и вероятно ще можем да се върнем към нормален живот до следващата зима, прогнозира пред Би Би Си проф. Шахин, основател на германската компания "Бионтех" и един от създателите на ваксината на "Бионтех" и "Пфайзър", съобщи агенция „Монитор”.

ВИЖ ОЩЕ: Семейство учени направи Ковид-ваксината

Миналата седмица "Бионтех" и "Пфайзър" обявиха предварителни резултати от клиничните проучвания на потенциална ваксина срещу Ковид-19, според които ефикасността й е над 90 на сто. Близо 43 000 души са участвали в изследването. Ваксината се приема на две дози в интервал от три седмици.

Според проф. Шахин този зима ще е трудна, защото ваксината няма да промени чувствително броя на заразените. В "Шоуто на Андрю Мар" по Би Би Си ученият изрази увереност, че ваксината ще намали разпространението на Ковид-19 и че ще предотврати появата на симптоми у ваксинираните. Според него е възможно ваксината да намали предаването на вируса от човек на човек наполовина.

"Много съм уверен, че предаването между хората ще намалее от такава високоефективна ваксина, може би не с 90 на сто, вероятно с 50 на сто, но не бива да забравяме, че дори това ще доведе до драстично ограничаване на разпространението на пандемията", каза той.

Според него, ако нещата продължават да се развиват така добре, ваксината ще може да започне да се прилага "в края на тази година и началото на следващата". Целта е да се разпространят над 300 милиона дози по целия свят до април следващата година, което "ще ни позволи само да започнем да постигаме резултат". "Лятото ще ни помогне, защото нивото на заразяване ще падне през лятото и е изключително важно да постигнем високо ниво на ваксиниране до или преди есента и зимата на следващата година", поясни той.

Проф.Шахин подчерта, че е много важно всички имунизационни програми да са приключени преди следващата есен.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com