Омикрон удря по джоба още преди да е дошъл

Стагфлацията чука на вратата, предупреждава икономистът Стоян Панчев

Омикрон удря по джоба още преди да е дошъл | StandartNews.com
  • Стагфлацията чука на вратата, предупреждава икономистът Стоян Панчев
  • Цените ще продължават да растат, а евентуални локдауни ще стопират растежа

 

Новият вариант на коронавируса Омикрон удари иконоимиката още преди да се е появил у нас.Новината за появата на африканския щам срина борсите в Европа на „черния петък“ миналата седмица, когато беше регистриран и първият случай на заразен на Стария континет. Спад имаше и при цените на горивата, които поскъпнаха рекордно в последните месеци, а някои държави отмениха полети, дори въведоха локдауни.У нас още няма регистриран случай на Омикрон, но вече се коментират евентуални сценарии за бъдещи затваряния. Най-потърпевшият сектор в България от новия щам би бил туризмът, който и сега е закъсал заради изискванията за зелен сертификат.Туризмът все още страда и най-вероятно с него ще има проблем в по-дългосрочен план. Това е и една от причините България да има по-малко икономическо възстановяване. Защото в България туризмът е 12% от икономиката“, коментира макроиконоимистът Стоян Панчев пред "Стандарт".

Туристите по-малко от преди пандемията

Двойно повече чуждестранни туристи се очакват у нас през този зимен сезон, въпреки мерките срещу коронавируса и новините за новия щам. В сравнение с предпандемичната 2019 г. обаче идващите през зимата у нас чужденци ще са с близо 50% по-малко, съобщи председателят на Инстута за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Стандарт“. Миналата година сме имали малко над 600 000 туристи, при 1,679 млн. през 2019 г. Сега очакваме около 1,2 млн. чужденци да влязат в периода декември-март, обясни Драганов. По думите му очакваме най-много туристи от съседните държави – Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, както и от страните от Европейскяи съюз. Имаме и много туристи, които ще бъдат извън ЕС - Турция и други пазари, заяви Драганов.

Цените може да растат още

Най-важното, което все още не е ясно на този етап, е колко тежък е този нов нов щам, посочи Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика. Първите данни, които излизат, е, че не е толкова страшен. Засега няма потвърден нито един смъртен случай. Т.е. ако се окаже, че два-три дни си изморен и те боли гърлото, както го описват южноафриканските лекари, изглежда не е тежка ситуация от гледна точка на пандемична опасност.От друга страна обаче виждаме, че на много места по света, особено в Европа, реакцията е много силна. Това е вторият елемент. Ако реакцията, независимо от това колко е тежък вирусът, е силна – много неща се затворят и влезем в локдауни, това може да намали икономическия ръст. "Когато спре стопанската дейсност, намаляват икономическият ръст и инфлацията“, коментира Панчев.Според него обаче има и по-лош сценарий - икономиката да тръгне надолу, а в същото време цените да продължат да растат  т. нар. стагфлация. Това е възможно да се случи, ако продължи печатането на пари от централните банки. В историята на Eвропа през XX век, включително 70-те години, има стагфлация, когато имаме едновременно спад на икономическата активност, но скок на цените. Не е изключено и такова нещо да видим, посочи Панчев.

 

Ремонти и обзавеждане на двойни цени

Някои услуги поскъпнаха драстично в пандемията. Докато рестораньори и фризьори се оплакват от спад на клиентелата, домашните майстори не смогват да изпълнят всички поръчки. Цените на всякакви ремонти скочиха драстично и въпреки това се налага да се чака със седмици за майстор. Причината от една страна е поскъпването на самите строителни материали, а от друга - желанието на хората да си създадат по-комфортна среда у дома, където се налага да прекарват повече време.Хората си пренасочват потреблението. Започват да си купуват жилища, да си правят ремонти вкъщи, да си поръчват по-хубава техника, нови компютърни игри, обянси Стоян Панчев. Вместо да ползват услуги като туризъм и самолетни полети, потребителите харчат парите си за хладиници и шкафове, обясни той.

Всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай