Омикрон и Делта се кръстосаха. Ами сега?

Как влияят ваксините на децата? Говори проф. Радостина Константинова

Омикрон и Делта се кръстосаха. Ами сега? | StandartNews.com

Най-вероятно в България вече циркулират и двата варианта на COVID-19 - Делта и Омикрон. Това съобщи пред Нова тв  вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„Делта явно не иска да отстъпи, но Омикрон се разпространява наистина доста. В много страни вече Омикрон взима превес. Във всички случаи той си проправя път доста активно. Трудно е да се каже дали Омикрон е преобладаващ у нас, без конкретни данни”, добави проф. Александрова.

Тя посочи, че към момента не може да се каже, че Омикрон протича по-тежко при децата. „Наистина засяга много голям брой хора за единица време. В това число може да инфектира и повече деца”, уточни вирусологът.

Тя цитира и доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ относно ваксината срещу COVID-19 за деца. „В него са дадени данни от проучване върху 30 000 деца, които са ваксинирани. Те потвърждават, че най-често при тях се наблюдава болка на мястото на инжектирането, умора и главоболие”, разясни проф. Александрова.

Вирусологът коментира и по-сериозните странични ефекти, сред които и случаи на миокардит, след ваксинация при деца. „Във възрастовата група 5-11 години при поставени повече от 8 000 000 дози ваксини в САЩ са описани 11 такива случая. 7 от децата вече са се възстановили, а 4 са в процес на възстановяване”, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай