Обмислят ревизия на "Зелените коридори"

Часовите пояси са били обсъдени с всички засегнати страни, които са ги подкрепили, но впоследствие вече изказват неодобрение, каза здравният министър

Обмислят ревизия на "Зелените коридори" | StandartNews.com

Експертите от здравното министерство обмислят ревизия на "зелените коридори" заради недоволството на търговските вериги и гражданите. Те ще обсъдят всички евентуални промени в часовия диапазон със заинтересованите страни и решенията ще бъдат оповестени. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на кризисния щаб за овладяване на епидемията. Той подчерта, че графикът и часовите пояси са били първоначално обсъдени с всички засегнати страни, които са ги подкрепили, но впоследствие вече изказват неодобрение.

"Сега разбираме, че този коридор не е подходящ. И аз си задавам въпроса - къде сбъркахме, след като наложихме една мярка, съгласувана с всички.  Аз също пазарувам. аз също виждам, че има струпвания. Но защо, за бога, чакат!", каза Ангелов. Министърът напомни, че това ограничение преследва медицински цели и никакви други. И в същото време министърът подчерта, че възрастните хора са и по автобусите. "И си задавам въпроса за целесъобразността на тази мярка, и дали е ок, Не е ок", коментира Ангелов.

"Оставаме с впечатление, че тези мерки са такива, че те създават дискомфорт и ние трябва да ги премахнем. Ако нямаме осъзнаване на хората, че мерките са необходими, няма да постигнем никакъв резултат, ние ще продължим да се изкачваме нагоре по стълбицата и на заболяемостта, и на смъртността", заключи той.

Отрицателен PCR не означава, че пациентът е отрицателен за COVID-19, беше категоричен още министърът на здравеопазването

"Много се съсредоточаваме в теста PCR и неговата роля. Всички останали случаи, които протичат по типа на вирусната пневмония, които са с изменения в кървосирване и т.н., но отрицателен PCR тест, не означава, че пациентът е отрицателен. Може да е бил положителен в носоглътката, няколко дни напред, след това да се е усложлина клиничната картина и вирусът да не е вече в носоглътката", коментира Ангелов. Той оповести още един тревожен факт - вече има съобщения в медицинските среди, че има медицински лица, при които "за втори път се позитивира инфекцията с положителен PCR тест. Ще търсим отговор на този въпрос", каза министърът.

Антигенни тестове са закупени и ще бъдат раздадени на медицинските звена.

"Към настоящия момент не предприемаме действия по отношение на регламентирането на антигенните тестове като алтернатива на PCR . Навсякъде при позитивен антигенен тест искаме потвърждение с PCR. Когато имаме симптоматика на петия и на седмия ден от контакта е добре да се извърши антигенен тест. И когато той е позитивен, е много вероятно той да е позитивен. Възможно е личният лекар да издава болничен", каза още Ангелов.

Здравният лекар призна, че голяма част от хората си правят само антигенни тестове, но не и PCR, за да не бъдат ограничени и продължават да ходят на работа.

Според анекса с НЗОК личните лекари ще могат да издават направления без лимит за PCR, каза още Ангелов.

Той призна, че много от проблемите в момента при оказването на медицинска помощ на пациентите с коронавирус се дължат на недовършената реформа в здравната система.

Вие виждате, че има проблем в комуникацията между аптеките и личните лекари, личните лекари са еднолични търговци, здравният министър не им е началник. Той не може да нарежда и на общинските болници, каза Ангелов. Реформата започна преди 20 години и още не е завършила, но сега не е време за реформа, очерта недостатъците на здравната система министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай