Куче подушва ковид за секунди

Проектът е на университета в Анкара и Турската академия на науките

Куче подушва ковид за секунди | StandartNews.com

Известно е, че кучетата могат да диагностицират някои видове рак чрез подушване. Сега те ще бъдат в челните редици и в борбата срещу коронавируса.

С проект, осъществен в сътрудничество с университета в Анкара и Турската академия на науките, специално обучено куче възприема миризмата на пациенти с коронавирус, пише Марица.

Зипо е на 3 години и е обучаван в продължение на 1,5 месеца. Той възприема миризма на Covid-19 благодарение на чувствителния си нос.

В експеримент, направен от държавната телевизия ТРТ, маската на болен пациент с Covid-19 беше оставена в отворена бутилка в една от 9 кутии с дупки.  Обученото куче подуши кутиите и се съсредоточи върху тази, съдържаща маската.

За първи път в Турция, във Факултета по ветеринарна медицина на университета в Анкара, по изследователски проект, бяха обучени кучета детектори на коронавирус. 

Ветеринарният лекар Таркан Йозвардар заяви: "Разработихме свой собствен метод на обучение. Той е съвсем безопасен - както за кучето, така и за хората. Направихме подробно проучване. В нашия случай това, което кучето открива, не е самия вирус, а реакцията на тялото към него", каза той.

Кучетата детектори могат да са полезни на гранични линии и летища. Така ще се извършва бърза констатация на евентуално заразени с COVID-19, които ще се насочват веднага към тестване. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай