Коронавирусът си хареса щитовидната жлеза

Италиански лекари съобщиха за първия случай в света

Коронавирусът си хареса щитовидната жлеза | StandartNews.com

Нова мишена на коронавируса – щитовидната жлеза. Италиански лекари съобщиха за първия случай в света, в който опасната зараза провокира възпаление на щитовидната жлеза – тиреоидит. Диагнозата е поставена на 18-годишно момиче, съобщи БГНЕС. Описание на случая е публикувано в „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“.

 „Регистрирахме първия случай на така наречения обострен тиреоидит, който се разви след инфекция с новия тип коронавирус (SARS-CoV-2). Лекарите трябва да знаят, че коронавирусната инфекция може да се прояви и по този начин”, каза един от авторите на изследването, професорът от университета в Пиза, Франческо Латрофа.

Почти от първите дни след избухването на коронавирусната инфекция учените знаят, че SARS-CoV-2 засяга клетките не само в белите дробове, но и в други тъкани на тялото, включително вътре в лигавицата на носа, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето, както и някои други органи. Тази особеност на вируса, предполагат учените, може да обясни защо много пациенти с коронавирусна инфекция страдат не само от респираторни разстройства, но и губят обонянието си. Някои от тях имат проблеми и с храносмилането или неправилно функциониране на кръвоносната система.

Ланофа и неговите колеги откриха още един страничен ефект, свързан с инфекцията SARS-CoV-2, разказва ТАСС. Те разгледали медицинската история на 18-годишно момиче, което се обърнало към тях с оплаквания от болки в гърлото и ларинкса, сърцебиене и висока температура. Тези симптоми се появили при момичето, след като то се заразило с COVID-19 от баща си и успешно е преодоляло болестта.

Изследвайки щитовидната й жлеза с ултразвук, учените открили, че момичето страда от обострен тиреоидит – възпаление на щитовидната жлеза с умерена тежест. По правило такива нарушения в работата на този орган се появяват при хора, които са претърпели остри вирусни респираторни инфекции, проникващи от дихателната система в щитовидната жлеза. Месец преди появата на тиреоидита, както отбелязва Ланофа, момичето е подложено на преглед на щитовидната жлеза. Той показал, че органът е в нормално състояние, а в миналото то никога не се е оплаквало от проблеми с него.

Така че, появата на заболяването след коронавирусна инфекция предполага, че SARS-CoV-2 може да проникне също от белите дробове в щитовидната жлеза. Това трябва да се има предвид при лечението както на COVID-19, така и на заболявания на щитовидната жлеза, заключават учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай