Четвъртък,

Какви са симптомите ако сме ваксинирани и се разболеем от ковид

От: Рачо Рачев -
1731
Какви са симптомите ако сме ваксинирани и се разболеем от ковид
A
A
A

След ваксинация рискът от заразяване с COVID-19 значително намалява, но възможността да хванем вируса не трябва да се изключва напълно, съобщава Датското радио (DR), цитирано от "Марица".

Според специалиста по инфекциозни болести Томас Бенфийлд и имунолога Руне Хартман ваксинираните хора могат да развият болестта по същия начин, както и неваксинираните. Освен това има и случаи на хоспитализация, предимно на възрастни хора, но те не са толкова критични.

Ситуацията, при която дори напълно ваксинирани хора се заразяват с коронавирус, се нарича "пробивна инфекция". Според проучване на експерти от ZOE COVID Symptom Study - най-голямото приложение за изучаване и проследяване на симптомите на коронавирусите, COVID-19 най-често е придружен от главоболие, хрема, кашлица, възпалено гърло и кихане при ваксинирани хора. От друга страна, треската и загубата на обоняние се срещат много по-рядко след ваксинация.

Хартман отбеляза, че самата ваксина, възрастта и съпътстващите заболявания оказват влияние върху тежестта.

"Виждаме, че ефектът на ваксината намалява при най-възрастната част от населението, над 70-годишна възраст, след повече от шест месеца. И ако в този момент им се постави трета инжекция, се наблюдава клинично подобрение", подчертава имунологът, като отбелязва, че дори и при пълна ваксинация си струва да се следят симптомите, за да се избегне заразяване на околните.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com