Иван Игов: Най-голямата травма за децата е липсата на стабилност

Хората започват да отхвърлят негативната информация, за да си запазят психиката

Иван Игов: Най-голямата травма за децата е липсата на стабилност | StandartNews.com
  • Хора, които ловят риба в мътна вода, се намесиха в локдауна
  • Не са ли актуални думите на проф. Мутафчийски:"Яко ще мрем"?
  • Хората започват да отхвърлят негативната информация, за да си запазят психиката
  • Трябваше да бъдат обучени медиатори, които да предадат информацията на повече хора
  • Да спрем да вярваме на фалшиви месии и да се поучим от грешките си
  • Все повече родители ми се обаждат, че хлапетата не искат да излизат от дома, казва  психологът Иван Игов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Игов, отново разделиха народа, този път на ваксинирани и неваксинирани. Хората преживяват много тежко този период, заговори се за нов локдаун. Какво се случва с психиката на българите?

- Този период започна доста по-рано, защото хората нямаха необходимата информация. Всъщност информацията бе поднасяна доста различно и от медицински лица, и от медиите, и от политиците. В медиите бяха канени хора, които прокарваха разнопосочни идеи, докато навсякъде по света, когато започна да се говори за ваксини, имаше целенасочено и в една посока въздействие върху хората. По света, когато се появиха ваксините, имаше единно въздействие върху хората, които би трябвало да се ваксинират, всичко бе в една посока. Докато в България кой знае защо не се случи. Аз съм убеден, че в България имаше хора, които направиха всичко възможно това да не се случи. Става дума за онези, които смятаха, че е удобно в момента да се лови риба в мътна вода и да направят тотално объркването за хората, които не знаят как да реагират. Защото аз не искам да коментирам данни от сорта, че някои хора са по-търсещи активна информация, но пък мнозина не знаят къде да я търсят. Аз съм от хората, които са се ваксинирали и не биха искали да объркат нещата. Но вината е именно на някои ваксинирани хора, които активно искат да объркат ситуацията. Спомнете си интервюто на една ваша колежка, където проф. Мутафчийски заяви: "Яко ще мрем". Неговите думи не са ли в момента актуални?Така че това е един дълъг процес, който ние не спряхме с една ясна и целенасочена кампания, при това насочена към различните слоеве от населението. Защото тези интелигентски послания, които в момента се пращат и няма как да не се пращат, не достигат до някои от слоевете на населението, които имат по-друго възприятие. Кампанията закъсня и не обхвана всички слоеве на населението, които възприемат по различен начин информацията за ваксините. И съответно реагират по различен начин.

- А тези внушения, че се увеличават болните и може "яко да мрем" как се увеличават върху психиката на хората?

- Това се отразява негативно на психиката на хората и аз съм свидетел, че то се случва. Хората започват да отхвърлят негативната информация, за да си запазят психиката. Първото се нарича когнитивен дисонанс - ти се опитваш да се запазиш от негативни емоции, за да си запазиш психическото състояние. След това, когато вече те карат да се пречупиш, се налага да го игнорираш. Докато се вземаха решенията, хаосът беше на много нива и на много нива специалистите по Пи Ар не бяха ангажирани, или ако са били ангажирани, не са си били свършили работата, затова най-много пострада комуникацията. Дори и по времето на социализма, когато водихме кампания "Анти- СПИН", като че ли организацията бе по-добра. Мисля, че е крайно време да спрем да вярваме на фалшиви месии и да започнем да се учим от грешките си. В някои страни се правят тренинги на учители, а тук - нищо. По отношение на мерките - трябваше да бъдат обучени хора, които да преподават тази информация надолу и така да достигне до повече хора. Нищо такова не се направи, хаосът бе пълен. Можеше да се хванат учители в определени училища, ромски лидери.

- Колко ще издържим психически, особено  ако има локдаун?

- В момента виждам опашки за ваксини. Но това, което искаме да кажем на хората, е: "Положението става страшно". Хайде да не се връщаме назад и да даваме напред. И да направим това, което трябва, тоест да се ваксинираме максимално бързо.

- От друга страна, става въпрос за хора с икономически проблеми - хора, които губят работа, заплата, нараснали цени на тока...         

- Аз не мога да обвиня и работодателите, защото ако хората ти не са ваксинирани, има шанс те да се разболеят. А в психически план онова, което трябва да направим, е да се вслушаме в авторитети - лошото е, че социалните мрежи предлагат прекалено много фалшиви новини. Ние нанесохме най-голяма травма на децата - не само с дистанционното обучение на малките, но и с това, че всяко едно дете има нужда от чувство за стабилност, за да расте нормално. Стабилно семейство, стабилни родители, предсказуеми ситуации в училище, където да може да ходи и да се чувства добре. Родителите му да имат спокойствие за своя живот и доходи.Да е сигурно, че днес ще е в класната стая и утре няма да го запратят във виртуалната такава. Когато майка ти и баща ти през цялото време вкъщи са изнервени и не знаят какво да правят, когато има непрестанни скандали, когато институции като училището не вземат правилни решения, когато животът ти зависи от външни фактори, ти не може да се чувстваш спокойно и комфортно. Когато самата държава се клати, когато едни типове говорят за спокойствие, а размахват юмруци, когато някакви хора се крият по дупките - ти в кого да вярваш и в кого да търсиш подкрепа?

- При това положение израстват ли деца с по-нестабилна ценностна система?

- О, да. Към момента непрестанно ми се обаждат родители на деца с невротични реакции, които нямат желание да излизат от къщи. Това е една тотална фрустрация, която е обърната или към себе си, или към другите. Но по-лошо е да бъде обърната към себе си, защото тогава хората могат да посегнат и на живота си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай