Четвъртък,

Гутериш с предупреждение. Ще се удължи ли пандемията

От: Агенция Стандарт -
572
Гутериш с предупреждение. Ще се удължи ли пандемията
A
A
A

След две години пандемията от COVID-19 все още не е приключила и може да се удължи допълнително поради "скандално неравномерното" разпределение на ваксините, предупреди генералният секретар на ООН.

"Най-трагичният данък, платен по време на пандемията, касае здравето и живота на милиони хора, с повече от 446 милиона заразени по света, повече от шест милиона потвърдени смъртни случая и безброй други, които се борят с влошаване на психичното си здраве", заяви Антонио Гутериш по повод втората годишнина от глобалната здравна криза.

"Благодарение на безпрецедентните мерки в областта на общественото здраве и изключително бързото разработване и внедряване на ваксини, в много части на света пандемията е под контрол", каза той. "Но би било сериозна грешка да се смята, че пандемията е приключила".

Гутериш отбеляза, че "разпределението на ваксините остава скандално неравномерно" и че макар всеки месец да се произвеждат 1,5 милиарда дози ваксина, "близо три милиарда души все още чакат за първата си инжекция".

"Този неуспех е пряк резултат от политически и бюджетни решения, които дават приоритет на опазването на здравето на хората в богатите страни пред здравето на хората в бедните страни", каза Гутериш.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com