ЕС към правителствата: Не намалявайте карантината

В 3-4% от случаите заразата се проявява едва след 14 дни

ЕС към правителствата: Не намалявайте карантината | StandartNews.com

Европейският съюз предупреди правителствата да не намаляват 14-дневната карантина за хора, заразени с COVID-19, тъй като някои от тях развиват инфекцията дори и след две седмици. Това препоръчва ръководителя на здравната агенция на съюза, която съобщи за нов ръст в броя на случаите на коронавирус в Европа.

Германия, която е най-голямата страна в ЕС, е информирала властите в съюза , че планира да намали продължителността на карантината, след като подобно нещо направиха Нидерландия и Норвегия, показва протокол от среща, проведена в края на август, информира Ройтерс.

“Искаме да предоставим доказателства на хората, които вземат решения за това какви рискове бихa предприели, ако карантината беше по-къса,” заяви Андреа Амон, директор на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) по време на изслушване пред комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

Тя предупреди, че в 3-4% от случаите заразата се проявява едва след 14 дни, което в момента е стандартната продължителност на карантината за COVID-19.

Миналата седмица Германия реши, че от октомври хората, които се завръщат от високорискови региони в чужбина, ще трябва да остават под карантина в продължение на пет дни.

Частичното облекчаване на превaнтивните мерки срещу COVID-19 идва в момент, когато Европа отчита ново увеличение на случаите.

“Вирусът не спи през лятото. Той не излезе в почивка,” заяви Амон пред законодателите.

Тя обяви, че данните от тази седмица показват, че в Европа има 46 случая на 100 000 души. “Почти се върнахме към стойностите, които отчитахме през март”, каза Амон, визирайки началото на пиковата фаза в Европа.

Броят на новите случаи в Европа през март започна да нараства устойчиво до около 40 на 100 000 души в края на месеца, според данни на ECDC и продължи да се увеличава до около 70 на 100 000 до края на април.

Настоящото увеличение в броя на случаите се дължи отчасти на повечето тестове, които се правят.

Новите случаи засягат основно по-млади хора - нова тенденция, която доведе до стабилизиране в броя на хоспитализациите, тъй като болестта протича по-сериозно при възрастните хора, които бяха засегнати тежко през март и април.

Амон обаче заяви, че броят на хоспитализираните отново нараства и информира за увеличение в случаите при възрастни хора.

Данните, които засягат 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, варират в голяма степен при отделните държави - от 2 до 176 на 100 000 души, каза Амон, без да назовава конкретни държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай