Неделя,

Една година мерки. Какво преживяхме?

От: СТАНДАРТ -
266
Една година мерки. Какво преживяхме?
A
A
A

Днес, 13 март, се навършва точно една година от обявяването на извънредно положение заради вируса у нас. За това време преживяхме пълно и частично затваряне, изолация, маски на открито и затрито.  Днес отново сме в навечерието на Великден. Цифрите са страшни, Европа е в шок, Италия обяви пълен локдаун за най-светлия празник.

ВИЖ ОЩЕ: Отново страшни цифри. Двойно повече заразени

Ето какви мерки бяха взети у нас досега и какъв резултат дадоха:

Решението за локдаун беше взето при 23-ма заразени с COVID-19 на фона на страшните кадри от Италия, чиито църкви бяха пълни с ковчези. За първи път в съвременната ни история бяха затворени едновременно ресторанти, ясли, детски градини, училища, търговски центрове и фитнеси в цялата страна, съобщи бТВ. И обобщи фактите от изминалата година:

21 март 2020 г.

Няколко дни по-късно затвориха и парковете, а край областните градове въведоха контролни пунктове, за да се ограничат пътуванията.

14 май 2020 г.

На 14 май "извънредното положение" беше заменено с "извънредна епидемична обстановка", която продължава и в момента. През лятото случаите варираха при разхлабени мерки. На 15 септември учениците се върнаха в клас. От есента обаче започна нов скок в случаите.

28 ноември 2020 г.

След достигане на рекордни стойности и след като здравната система беше пред колапс - на 28 ноември дойде вторият локдаун – този път частичен. Работа отново спряха търговски центрове, заведения, фитнес зали, ясли, детски градини, училища.

4 януари 2021 г.

След новогодишните празници започна поетапно разхлабване.

1 март 2021 г.

А от март - при намален капацитет и на фона на растяща заболеваемост - отвориха и ресторантите. Преди броени дни обаче отново започна локално затягане на мерките.

Какво още преживяхме за 1 година:

Безпрецедентните мерки за сигурност у нас бяха въведени в деня на обявяване на извънредното положение - по-малко от седмица след първите случаи на COVID-19 у нас.

Само ден след затягането - председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски: „Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега  в човешката история. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се изгубят човешки животи. И то на тези, които много обичаме“, каза на 14 март ген. Мутафчийски.

За Цветница и Великден храмовете останаха отворени, но празни, защото си останахме по домовете. В навечерието на най-светлия християнски празник проф. Костадин Ангелов, тогава шеф на Александровска болница, днес здравен министър заяви емоционално: „Ходейки по улиците - хората сякаш искат да придадат на лекарите Божия роля, ние да решаваме кой да живее и кой - да умира. Благодарим ви за тази корона от тръни - не я искаме“.

Мерките бяха разпуснати поетапно през пролетта. В началото на лятото обаче - случаите се увеличиха. Ситуацията се влоши чувствително от октомври. На 17 ноември достигнахме и рекордния брой заразени за денонощие - близо 4900, което е най-високата цифра досега.  Така - дойде и решението за втория частичен локдаун.

След като случаите намаляха - поетапното разхлабване върна в училище първо ученiците от 1 до 4 клас. Продължи с по-големите деца на ротационен принцип. След това отвориха заведенията, а от 1 април е планирано да отворят баровете и дискотеките.

В същото време обаче - случаите през последните дни достигнаха до нива, близки до тези от началото на ноември.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички