Една година мерки. Какво преживяхме?

Броят на случаите през последните дни е близък до рекордните нива от ноември

Една година мерки. Какво преживяхме? | StandartNews.com

Днес, 13 март, се навършва точно една година от обявяването на извънредно положение заради вируса у нас. За това време преживяхме пълно и частично затваряне, изолация, маски на открито и затрито.  Днес отново сме в навечерието на Великден. Цифрите са страшни, Европа е в шок, Италия обяви пълен локдаун за най-светлия празник.

ВИЖ ОЩЕ: Отново страшни цифри. Двойно повече заразени

Ето какви мерки бяха взети у нас досега и какъв резултат дадоха:

Решението за локдаун беше взето при 23-ма заразени с COVID-19 на фона на страшните кадри от Италия, чиито църкви бяха пълни с ковчези. За първи път в съвременната ни история бяха затворени едновременно ресторанти, ясли, детски градини, училища, търговски центрове и фитнеси в цялата страна, съобщи бТВ. И обобщи фактите от изминалата година:

21 март 2020 г.

Няколко дни по-късно затвориха и парковете, а край областните градове въведоха контролни пунктове, за да се ограничат пътуванията.

14 май 2020 г.

На 14 май "извънредното положение" беше заменено с "извънредна епидемична обстановка", която продължава и в момента. През лятото случаите варираха при разхлабени мерки. На 15 септември учениците се върнаха в клас. От есента обаче започна нов скок в случаите.

28 ноември 2020 г.

След достигане на рекордни стойности и след като здравната система беше пред колапс - на 28 ноември дойде вторият локдаун – този път частичен. Работа отново спряха търговски центрове, заведения, фитнес зали, ясли, детски градини, училища.

4 януари 2021 г.

След новогодишните празници започна поетапно разхлабване.

1 март 2021 г.

А от март - при намален капацитет и на фона на растяща заболеваемост - отвориха и ресторантите. Преди броени дни обаче отново започна локално затягане на мерките.

Какво още преживяхме за 1 година:

Безпрецедентните мерки за сигурност у нас бяха въведени в деня на обявяване на извънредното положение - по-малко от седмица след първите случаи на COVID-19 у нас.

Само ден след затягането - председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски: „Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега  в човешката история. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се изгубят човешки животи. И то на тези, които много обичаме“, каза на 14 март ген. Мутафчийски.

За Цветница и Великден храмовете останаха отворени, но празни, защото си останахме по домовете. В навечерието на най-светлия християнски празник проф. Костадин Ангелов, тогава шеф на Александровска болница, днес здравен министър заяви емоционално: „Ходейки по улиците - хората сякаш искат да придадат на лекарите Божия роля, ние да решаваме кой да живее и кой - да умира. Благодарим ви за тази корона от тръни - не я искаме“.

Мерките бяха разпуснати поетапно през пролетта. В началото на лятото обаче - случаите се увеличиха. Ситуацията се влоши чувствително от октомври. На 17 ноември достигнахме и рекордния брой заразени за денонощие - близо 4900, което е най-високата цифра досега.  Така - дойде и решението за втория частичен локдаун.

След като случаите намаляха - поетапното разхлабване върна в училище първо ученiците от 1 до 4 клас. Продължи с по-големите деца на ротационен принцип. След това отвориха заведенията, а от 1 април е планирано да отворят баровете и дискотеките.

В същото време обаче - случаите през последните дни достигнаха до нива, близки до тези от началото на ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай