Петък,

Дойде първият братовчед на Омикрон. Има ли опасност

От: Редактор -
2299
Дойде първият братовчед на Омикрон. Има ли опасност
A
A
A

Учените за първи път предоставиха солидни доказателства за щам на новия коронавирус, който комбинира вариантите Delta и Omicron, но не вярват, че това представлява причина за безпокойство.

Докато за разпространяването на така наречения вариант Deltacron само се подозираше в няколко страни, вирусолозите от Института "Пастьор" (L'Institut Pasteur) в Париж представиха пълната му геномна последователност във вторник в международната база данни за covid, GISAID, което означава, че е официално потвърден като вариант, предаде днес британското издание inews.

Случай на Deltacron е открит в Соасон, Северна Франция, а има подозрения за още случаи в Дания и Холандия.

Но учените подчертават, че сега в човешката популация има значителен имунитет срещу двата варианта, така че няма причина да се смята, че комбинираният щам ще "надвие" ваксините.

Нещо повече, случаят в Соасон е проследен до януари, което означава, че би се развил досега, ако беше взел връх - по начина, по който Omicron го направи през ноември и декември.

Според анализа на генетичния код на Deltacron, неговият "гръбнак" произлиза от варианта Delta, докато неговият шип - частта от вируса, която се прикрепя към човешките клетки - е от Omicron.На 7 януари вирусологът Леондиос Кострикис обяви по местна телевизия, че неговата изследователска група в Кипърския университет в Никозия е идентифицирала няколко генома на SARS-CoV-2, които включват елементи както от вариантите Delta, така и от Omicron, писа на 21 януари писание "Нейчър" (Nature). 

Отговорът на научната общност беше бърз. Много специалисти декларират както в социалните медии, така и пред пресата, че 52-те последователности не сочат към нов вариант и не са резултат от рекомбинация - генетичен обмен на информация - между вируси, а вместо това вероятно са резултат от замърсяване в лабораторията, съобщи през януари "Нейчър".

"Няма такова нещо като "Deltacron", туитна на 9 януари Крутика Купали, член на техническия екип за COVID-19 на Световната здравна организация, базиран в Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстън. "#Omicron и #Delta НЕ са образували супер вариант.

 

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com