Ангелов: Цели фамилии са болни

Първи сме по смъртност на Балканите

Ангелов: Цели фамилии са болни | StandartNews.com

Тази криза от ковид не прилича на другите. Цели фамилии са болни, много майки и бременни са заразени. каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ.

317 118 е общият брой на заразените.

Ситуацията в болниците - много по-висока вълна от предишните. Но ще се справим, всички лечебни заведения са подготвени, увери Анвгелов.

Ще имаме втора извънредна доставка на ремдесивир, добави той.

2711 са излекувани вчера, над 12 000 е общият брой на починалите. Като лекар това ми тежи много, каза Ангелов.

И отправи апел към онези, които продължават да се съмняват - "Истината е жестока! Не подценявайте мерките!"

71 г. е средната възраст на починалите. 11 474 е общият брой на медиците, които са положителни. 146 са в лечебни заведения, 13 - в интензивни структури.

Медиците, които са ваксинирани, не се разболяват. Направихме всичко възможно да нямаме недостиг на медицински персонал, каза здравният министър.

69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, а от интензивните - 70%.

За последните 4 дни излекуваните са над 8000, над 14 000 са потвърдените случаи.

Оставаме на второ място на Балканския полуостров по брой заразени, каза доц. Ангел  Кунчев.

Но има тенденция за постепенно задържане на случаите, увери той.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000 - на 4-то място в ЕС и първо на Балканите.

С най-висока заболеваемост са в Бургас, следвани от Силистра. Най-малко са случаите в Търговище.

За последната седмица нарастването на заразените на 100 000 е с 23%, надминахме върха от ноември 2020 г., когато беше 669 на 100 000. Нарастването за 14 дни е с 73%, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че има колебание в нарастването на смъртността - 5% за седмица, но за 2 седмици нарастването се запазва високо. В интензивните отделения увеличаването на пациентите е с 22%.

Продължават разговорите за допълнителни ваксини за България, Това стана възможгно благодарение на писмото, което премиерът Бойко Борисов написа заедно с още няколко министър-председатели до ЕК, каза Ангелов.

Всичко, каквото дойде от ваксините, се насочва към две направления - за изпълнение на фазите от имунизационния календар и за ваксиниране на хората, които са се записали, каза доц. Кунчев.

Не бих си позволил да направя коментар на заведенията, които не спазват заповедите и продължават да работят, каза проф. Ангелов.

Той очаква, ако днес се стигне до съгласие на най-високо ниво, да дойдат и други ваксини оствен АстраЗенека и хората да имат възможност да избират. Няма ваксина, която е пристигнала и сме я задържали, каза здравният министър.

По отношение на завода за производство на ваксини той коментира, че има такава инициатива от ЕС, като правителствата се ангажират с политическа подкрепа и всички производства заедно с научните среди работят заедно. Не си представяйте, че ние веднага ще измислим българска ваксина, това е много трудно, обясни Ангелов.

По повод бг разработката на учените от БАН Ангелов коментира, че ваксината още не е изпитана, а става въпрос за нещо, което е в епруветка. Това не е прототип на ваксина, уточни той.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай