Зоро и маската на Путин

5 версии какво означава символът Z

Зоро и маската на Путин | StandartNews.com

Едва ли Антонио Бандерас си е представял, че днес знакът на младия Александро ще се превърне в най-оспорваната буква на планетата, а маската на Дон Диего ще надене не кой е, а самият Владимир Путин.

Щеше да е смешно, ако не беше трагично. Така,  както е при всяка война.

Но фактите са безмилостни: Знакът на Зоро виси както по сградите в Русия, така и по танковете им, които газят Украйна.

И макар никой в Москва да не дава обяснение защо последната буква от латинската азбука е избрана за подкрепа на руските войски, десетки предположения вече валят в социалните мрежи. Безспорна е само причината за инициалите -  еднаквите бойни машини на враждуващите сили в Украйна изискват специално обозначение, за да избягват т. нар. "приятелски огън".

Появи се твърдение, че първият обозначен танк бил на украинците - с V, характерен знак на победата.

Успоредно с това те отбелязвали бойна техника и с О. Затова и руснаците боядисали своите военни машини със Z, за да се допълни името на големия враг - Володимир Олександрович Зеленски.

Защо буквата

Едва ли някой вярва, че Путин вече се е примирил със съпротивата на украинския народ и даже е позволил да се украси цяла Москва с буквичката на фамилията на украинския президент. И то написана на латински. Всеизвестно е колко са ревниви руснаците по отношение на кирилицата. И все пак, започнал с обозначаване на руските танкове, бронирани коли и всякакво друго оборудване в зоната на войната, символът Z неочаквано бързо нахлу навсякъде по света и предизвика вълна от огромно недоволство, но и от одобрение. В Русия. Мрежата изобилства от видеоклипове и фотографии, на които Z се вижда изобразен по тениски, автомобили или като графити по стените. 

Руснаци оформят буквата Z пред входа на болници, други пък правят автомобилни колони, построени като Z. Един руски спортист дори демонстративно излезе със Z на гимнастическото си трико по време на връчване на медали.

Губернаторът на Кемеровска област пък обяви, че оттук нататък в официалните документи на областта  регионът ще бъде обозначен като  КуZбас.

Телевизионни водещи и коментатори се окичват със символа в програмите на руската държавна телевизия. Много високи сгради, включително и административни, вечерно време се осветяват по начин, при който да изпъква буквата Z.

Снимка казанскийхоспис.рф

На обратната страна са всички, които дават подкрепата си за Украйна: едни задраскват латинската буква, други я наричат "новата свастика", защото било огледално изписване на SS.

Чехия стигна дори по-далеч - обяви, че ще премахне Z от азбуката си.

Противниците на Москва са убедени, че зловещо Z изобщо не е популярно дори сред руснаците. Твърдят, че кадрите са нагласени, а това е само целенасочена кампания на Кремъл, целяща да представи казионно организираната подкрепа за войската като нещо спонтанно, идващо от недрата на народа.

Репортерът на германската обществено-правна телевизия ARD Васили Голод, който се завърна от Русия, разказа за впечатленията си от разговорите с хора в цялата страна. Според репортера няма как да се каже, че широки прослойки от населението се кичат със Z. Голод смята, че това определено е само опит на държавната пропаганда да създаде впечатлението за масова подкрепа.

Двойка ли е Z

Любителите на нумерологията дават свое обяснение за избора на Путин. Те сравняват Z с двойка и твърдят, че не случайно именно на  датата с най-много двойки за столетието - 22.02.2022 година, руският президент е признал независимостта на Донецк и Луганск. 

Военно обяснение на буквата пък предлага Руската държавна телевизия. Тя твърди, че Z било обичайно обозначение за руско военно оборудване в специалната операция, както не продължават да наричат войната. Затова и символът е скрит в думата "спеZоперация".

Украинците обаче наскоро дадоха свое обяснение за символа, което звучи доста по-достоверно. Според тях Z идва от Зрада Зели, или Предателството на Зеленски.

Ако това наистина е скритият код на посланието, то тогава отново се връщаме до историята на Зоро за маските, под които се крият убийци на злодеи. 

Днес, две седмици след началото на кървавата война в Украйна, маските вече паднаха, но от тях изскочиха ...злодеи. Със знака Z.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай