Зеленски упреква Израел, посочва Ерусалим като място за преговори

Президентът постави въпроса за нежеланието на страната да продаде отбранителната си противовъздушна система "Железен купол" на Украйна

Зеленски упреква Израел, посочва Ерусалим като място за преговори | StandartNews.com

„Говорих в Кнесета пред всички депутати и правителствени служители. Но преди всичко говорих от наше име, от името на всички украинци. Говорих пред израелския народ, който, сигурен съм, ни разбира като свободни хора. Премиерът на Израел г-н Нафтали Бенет се опитва да намери пътя на преговорите с Русия. И ние сме благодарни за това, за всяко усилие, така че рано или късно да започнем да говорим с Русия. Може би в Йерусалим. Това е правилното място за намиране на мир, ако е възможно”.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски след обръщението му пред израелския парламент, цитиран от БНР.

 Израел ще трябва да живее с избора, който прави - дали да помогне за защитата на Украйна от руската инвазия, заяви по време на включване по видеовръзка на заседание на израелския парламент Кнесет Зеленски.

Правейки сравнение между руската офанзива и плана на нацистите за изтреблението на евреите, Зеленски постави въпроса за нежеланието на Израел да продаде отбранителната си противовъздушна система "Железен купол" на Украйна.

"Всички знаят, че вашите системи за противоракетна отбрана са най-добрите и че определено можете да помогнете на нашия народ, да спасите живота на украинци, на украинските евреи", каза той.

"Бихме попитали защо не можем да получим оръжия от вас, защо Израел не е наложил мощни санкции на Русия или не оказва натиск върху руския бизнес. Така или иначе, изборът е ваш, братя и сестри, и тогава трябва живеете с вашия отговор, граждани на Израел", посочи в изказването си Зеленски.

По-рано в неделя Зеленски заяви пред телевизия Си Ен Ен, че е готов да преговаря с руския президент Владимир Путин и че конфликтът не може да бъде прекратен без преговори.

"Мисля, че трябва да използваме всеки формат, всеки шанс, за да имаме възможност за преговори, възможност за разговор с Путин. Но ако тези опити се провалят, това би означавало, че може да има Трета световна война“.

Той настоя, че е "време за разговор" и "възстановяване на териториалната цялост и справедливост за Украйна“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай