Зеленски с призив към Южна Корея. За какво предупреди

Украинският президент заяви, че Русия умишлено се цели в жилищни райони

Зеленски с призив към Южна Корея. За какво предупреди | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в понеделник, че Русия изпраща "десетки хиляди" войници и "колосално количество техника" в Украйна в подготовка за следващата офанзива.

В реч пред южнокорейския парламент той поиска военна помощ, заявявайки, че "Южна Корея разполага с военен хардуер, който може да спре руските кораби и ракети".

"Украйна се нуждае от различни военни технологии - от самолети до танкове. Южна Корея може да ни помогне“, посочи украинският президент, предава БНР.

Зеленски също така заяви, че Русия умишлено се цели в жилищни райони и добави, че местните власти "дори не могат да изброят броя на смъртните случаи".

Той отбеляза, че в обсадения град Мариупол е имало "десетки хиляди убити" и че руските сили досега са унищожили почти 300 болници и 938 учебни заведения в цялата страна.

"Мариупол е разрушен, има десетки хиляди загинали, но въпреки това руснаците не спират офанзивата си“, каза Зеленски във видеообръщение към южнокорейските депутати.

Агенция Ройтерс потвърждава за огромните разрушения в Мариупол, но не можа да провери точността на оценката на Зеленски за убитите в града, който се намира между източните райони на Украйна, държани от подкрепяни от Русия сепаратисти, и анексирания от Русия полуостров Крим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай