Зеленски с историческо обръщение, британски дипломати на крака

За пръв път чуждестранен лидер говори директно пред представителите на Камарата на общините

Зеленски с историческо обръщение, британски дипломати на крака | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски направи историческо обръщение към британските депутати в Камарата на общините. За пръв път чуждестранен лидер говори директно пред представителите в залата. От своя страна присъстващите аплодираха украинския държавен глава, пише SkyNews, предава Нова.

Зеленски сравни войната с Русия с усилията на Великобритания през Втората световна война. Той добави, че досега в конфликта са загинали над 50 деца.

„Това са децата, които можеха да живеят. Но тези хора ни ги отнеха”, подчерта президентът. Пред британските депутати държавният глава обясни как се развива войната, като заяви, че в цялата страна се водят постоянни обстрели. Той обаче беше категоричен: „Това не ни пречупи”.

Пред депутатите Зеленски спомена нападението срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа и срещата на НАТО, която не завърши така, както Украйна се надяваше. Според него алиансът „не функционира правилно”, визирайки неуспеха му да постигне съгласие за въвеждане на забранена за полети зона.

Президентът заяви, че въпросът за Украйна сега е „да бъде или да не бъде” - и в продължение на 13 дни „този въпрос можеше да бъде зададен, но сега мога да ви дам категоричен отговор - да, да бъде”.

„Бих искал да ви припомня думите, които Обединеното кралство вече е чувало и които са отново важни”, каза той преди да перифразира Чърчил. „Няма да се предадем и няма да загубим, ще се борим докрай, в морето и във въздуха, ще продължим да се борим за нашата земя, независимо от цената”.

Зеленски поиска от Борис Джонсън да засили натиска върху Русия с допълнителни санкции и да я признае за „терористична държава”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай