Зеленски: Русия иска да ни заличи

По думите му от началото на войната са загинали близо 6000 руски военни

Зеленски: Русия иска да ни заличи | StandartNews.com

Русия се стреми да заличи Украйна, историята и народа ѝ, заяви във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

Седмият ден от нахлуването на Москва в съседната държава започна с ожесточен обстрел на азовското пристанище Мариупол, предаде Ройтерс.

Русия вчера премина към удари по украинските градове и изглежда готова за настъпление срещу Киев. В същото време Западът затяга икономическата примка около Москва.

Но Зеленски, небръснат и с тениска в масленозелено, каза, че отговорът на Запада е недостатъчен и призова за по-голяма международна подкрепа, включително на желанието на Украйна да се присъедини към ЕС. "Сега не е време за неутралитет", заяви Зеленски.

По думите му от началото на войната са загинали близо 6000 руски военни. Визирайки вчерашния обстрел в Киев близо до Бабий Яр, където през Втората световна война германските окупационни войски избиват десетки хиляди евреи, Зеленски каза: "Този удар показва, че за много хора в Русия нашият Киев е напълно чужд. Те не знаят нищо за Киев, за нашата история. Но всички имат заповед да заличат нашата история, да заличат нашата страна, да заличат всички нас".

Югоизточното азовско пристанище на Украйна Мариупол е под постоянен обстрел, а ранените не могат да бъдат евакуирани оттам. Херсон, който се намира на запад на Черно море, е напълно обграден от руските сили, съобщиха днес местните власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай