Зеленски предупреди. Кои са следващите жертви на Путин

Киев се нуждае от оръжейни доставки от съюзници, включително системи за ПВО, посочи президентът

Зеленски предупреди. Кои са следващите жертви на Путин | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Запада да увеличи военната помощ за Украйна, като заяви, че в противен случай Русия ще настъпи към останалата част на Европа.

"Ако нямате сила да затворите небето си, тогава ми дайте самолети!" заяви Зеленски на пресконференция, цитиран от АФП. "Ако нас вече ни няма, тогава, да не дава Бог, Латвия, Литва, Естония ще бъдат следващите", каза той и добави: "Повярвайте ми."

Володимир Зеленски заяви, че за спиране на войната е важно да се води пряк диалог с руския президент Владимир Путин.

"Необходим е пряк диалог с Путин, за да се спре войната", цитира думите му Си Ен Ен, предава БГНЕС.

"Ние не нападаме Русия и не планираме да я нападаме. Какво искате от нас? Напуснете земята ни", каза той, обръщайки се към Путин. "Седнете с мен. Само не на 30 метра разстояние, както при френския президент Еманюел Макрон", каза украинският лидер, визирайки факта, че Путин приема световните лидери на известната вече изключително дълга маса.

Зеленски, който само преди седмици се опита да успокои украинците заради твърденията на САЩ, че Русия планира да нахлуе в страната му, заяви: "Никой не е предполагал, че в съвременния свят един човек може да се държи като звяр."

Украйна се нуждае от оръжейни доставки от съюзници, включително системи за противовъздушна отбрана, които могат да осигурят защита без самолети на НАТО. Това заяви от своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за вестник "Nikkei".

"Нуждаем се от повече оръжия, за да се бием, особено що се отнася до въздушното пространство", каза той. Министърът заяви, че ако Украйна "е оборудвана със системи за противовъздушна отбрана земя-въздух, тя би могла да защитава небето си от своята територия без участието на самолети и пилоти на НАТО".

По-рано Върховната рада подкрепи призив към международните организации с искане за незабавно въвеждане на забранена за полети зона над Украйна. В същото време ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че създаването на забранена за полети зона над Украйна би заплашило САЩ с война с Русия. Според него поддържането на такава зона ще изисква "контакт с руски самолети". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай