Зеленски посреща гости за Великден, чака и подаръци

Украинските власти призоваха вярващите да не се събират масово в църквите за Великден

Зеленски посреща гости за Великден, чака и подаръци | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин се очакват днес в Киев за разговори по нуждите на Украйна от по-сериозно въоръжение, съобщи президентът Володимир Зеленски. Вашингтон не потвърди визитата и отказа коментар. Украйна посрещна Великден в началото на третия месец от войната на фона на нови руски удари в Донбас и Мариупол. Киев призова Москва за реално великденско примирие.

Руски ракети са поразили девет военни цели в Украйна, включително четири склада с артилерийско въоръжение в района на Харков, обяви Москва.

Украинските губернатори на Донецк и Луганск съобщават за човешки жертви при поредни руски обстрели. Русия съобщи за ракетен удар срещу логистичен център край Одеса, където се съхранява американско и европейско оръжие. Според Киев обстрелът е взел осем жертви, включително тримесечно бебе.

Украинската страна обяви, че Русия е разположила балистични ракети Искандер на 60 км от границата с Украйна. Властите призоваха вярващите да не се събират масово в църквите за Великден заради риска от руски обстрели.

В църквата в Краматорск имаше едва трима вярващи. Украйна няма да бъде победена от никоя орда или безчестие, заяви президентът Зеленски във Великденското си послание от 1000-годишната катедрала "Св. София" в Киев.

Не забравяйте Чернигов, Миколаев, Херсон, Суми, Харков, Изюм, Краматорск, Волноваха, Попасна и всички други градове и села, които чуват страховити експлозии. Нека те и всички ние чуем салютите на победата. Не забравяйте Мариупол и героичните му защитници. Можеш да разрушаваш стени, но не и да унищожиш основите на духа, каза Зеленски.

По-рано на пресконференция в Киевското метро Зеленски заяви, че страната му ще напусне преговорите с Русия, ако защитниците на Мариупол бъдат убити и Москва организира псевдо-референдуми и псевдо-републики.

САЩ и съюзниците от НАТО показват нарастваща готовност да доставят тежко модерно въоръжение на Украйна. Лондон обеща военни коли и обмисля да предостави британски танкове на Полша за да замести полските машини Т-72, които да отидат в Украйна. Въоръжаването на Украйна е централна тема в разговорите с очакваните американски гости от Държавния департамент и Пентагона.

Ще говорим за нужните ни оръжия и времевия график за доставки. Искам да подчертая, че миналата седмица се подобриха сигналите, посланията, действията, сроковете и количествата за американско оръжие, каза Зеленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай