Зеленски посочи единствения руснак, с когото би преговарял

Президентът на Украйна предупреди, че ако Русия не бъде спряна, тя ще продължи, атакувайки балтийските държави

Зеленски посочи единствения руснак, с когото би преговарял | StandartNews.com

Възстановяването на украинския контрол върху Крим, анексиран от Русия през 2014 г., чрез сила би довело до стотици хиляди човешки жертви, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във второ за днес видеообръщение към участници в Световния икономически форум в Давос, предаде Ройтерс.

Зеленски посочи, че единственият руски политически представител, с когото би преговарял, е президентът Владимир Путин, и то само по една тема - спирането на бойните действия.

Според украинския президент обаче провеждането на такива преговори става все по-трудно, в светлината на доказателствата за зверства срещу цивилни, извършвано от руските военни.

"Трудно е, защото има граница, която трудно може да се премине след Буча, Ирпен, Мариупол и други градове“, посочи Зеленски и добави, че в момента "няма изход от тази ситуация".

Отговаряйки на въпроси по време на Световния икономически форум в Давос, Зеленски сподели, че личната среща с Путин е от голямо значение, тъй като "няма да има решение за прекратяване на войната" от руска страна, ако участват само посредници.

По-рано тази вечер Зеленски посочи, че Русия трябва да бъде спряна, тъй като ако не го направи, това може да доведе до руска атака на страните от НАТО, което потенциално ще изложи на риск живота на американски военни.

"Ако ние паднем, ако не удържим линията, Русия ще продължи, атакувайки балтийските държави – Естония, Литва, Латвия... Американските военни ще трябва да отидат в Литва, Латвия и Естония, според член 5 на НАТО, и те ще трябва да се бият там и да загинат там“, посочи Зеленски пред американския новинарски сайт.

Администрацията на Байдън многократно потвърди, че няма да изпрати войските си в Украйна. Член 5 на НАТО обаче задължава съюзниците да помагат военно на всяка държава членка, която бъде атакувана от трета страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай