Зеленски отчаян, какво поиска от НАТО

Украинският президент също обвини Русия, че е използвала фосфорни бомби срещу цели в страната му

Зеленски отчаян, какво поиска от НАТО | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес държавите членки на НАТО да предоставят "неограничена военна помощ" на страната му, за да може да се изправи срещу руската армия, с която украинските сили в момента водят война "при неравностойни условия", предаде Франс прес.

"За да спаси хората и нашите градове, Украйна се нуждае от неограничена военна помощ. Точно както Русия неограничено използва пълния си арсенал срещу нас", каза Зеленски във видеообръщение към държавните и правителствените ръководители на страните от Северноатлантическия алианс, събрали се на извънредна среща на върха в Брюксел.

"Украинската армия се съпротивлява един месец при неравни условия. Повтарям едно и също нещо от месец", каза Зеленски, наричайки украинската съпротива "героична".

Президентът на Украйна по-конкретно повтори исканията си за изтребители и танкове, за да бъдат "деблокирани" Мариупол, Бердянск и Мелитопол - южни украински градове, обсадени или окупирани от руската армия.

„Имате хиляди бойни самолети. Но все още не са ни дадени“, каза Зеленски в осемминутното видеообръщение.

"Имате най-малко 20 000 танка... Украйна поиска един процент от всичките ви танкове. Дайте ни ги или ни ги продайте. Но все още нямаме ясен отговор", добави той.

„Моля ви, никога повече не ни казвайте, че нашата армия не отговаря на стандартите на НАТО. Ние показахме на какво сме способни. И колко можем да допринесем за общата сигурност в Европа и в света“, подчерта украинският президент, който наскоро заяви, че е необходимо да "се признае", че Украйна не може да се присъедини към западния военен съюз.

„Имаме усещането, че сме в сива зона -  между Запада и Русия. Но ние защитаваме нашите общи ценности с вас... И ние защитаваме всички тези ценности вече месец!“, каза Зеленски и добави: "Това е едно от най-страшните неща по време на война - да не получаваш ясен отговор на исканията за помощ".

„Сигурен съм, че вече разбирате, че Русия няма намерение да остава в Украйна... Тя иска да отиде по-далеч“ и да атакува „източните страни членки на НАТО, балтийските държави, Полша“, увери украинският президент. "Ще спре ли тогава НАТО да мисли за реакцията на Русия? Кой може да бъде сигурен? И убедени ли сте, че член 5 може да работи?", добави той.

Член 5 от Устава на НАТО задължава всички страни членки на организацията да се притичат взаимно на помощ в случай на нападение, припомня АФП.

Украинският президент също обвини Русия, че е използвала фосфорни бомби срещу цели в страната му.

"Тази сутрин... имаше руски бомбардировки с фосфорни бомби. Бяха убити цивилни, както отново и деца", каза Зеленски, повтаряйки обвинения, отправени днес от губернатора на Луганска област след бомбардировки в селището Рубежное.

Друг представител на властите в източния украински регион, част от който е окупиран от проруските сепаратисти, вече обвини на 13 март руските сили в използване на фосфорни бомби. Служител от Ирпен, северозападно предградие на столицата Киев, отправи вчера подобни обвинения в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай