Зеленски отчаян. Каква е съдбата на Мариупол

Целият град е разрушен, заяви украинският президент

Зеленски отчаян. Каква е съдбата на Мариупол | StandartNews.com

Невъзможно е за момента отблокирането на Мариупол по военен начин. Това каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от УНИАН. В града 95-98% от сградите са разрушени, добави той.

Украинският президент заяви, че украинските въоръжени сили в момента не са в състояние да отблокират Мариупол с военни средства. Зеленски каза това в интервю за френския новинарски канал BFM TV. Държавният глава добави, че украинските власти правят всичко възможно, за да отблокират Мариупол.

"Въпросът, че става дума за часове, е верен, защото не знаем колко часа или няколко дни могат да издържат там. Що се отнася до нашата армия - да преминем тези окупирани 120 км днес ни пречи техниката на Руската федерация. Не можем да го направим днес", заяви Зеленски. 

Президентът смята, че руската блокада на Мариупол прилича повече на "терористична операция на Руската федерация", отколкото на война, тъй като освен украинските защитници в града са блокирани деца и възрастни хора.

"Там всичко е разрушено - 95-98% от всички сгради", подчертава Зеленски, като добавя, че става дума за училища, детски градини, жилищни райони, фабрики и други подобни.

Руските войски нахлуха в Украйна в ранните часове на 24 февруари, припомня bTV. Бяха обстрелвани военни обекти, а след това руската армия нападна цивилното население, особено в Мариупол.

По-рано руският президент отмени щурма на индустриалната зона „Азовстал“ в града. Останалата останалата част от Мариупол е под руски контрол, увери военният министър Сергей Шойгу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай