Понеделник,

Зеленски обвини Русия в нещо чудовищно, Кремъл отговори

От: Редакция -
2564
Зеленски обвини Русия в нещо чудовищно, Кремъл отговори
A
A
A

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в извършване на „геноцид“ в Украйна, за да унищожи „цялата нация“, ден след откриването на множество тела по улиците на град близо до Киев, след изтеглянето на руските сили.

„Да, това е геноцид. Унищожаването на цялата нация и народ. Ние сме граждани на Украйна. Имаме над 100 националности. Става дума за унищожаването и заличаването на всички тези националности“, заяви Зеленски в интервю по американския телевизионен канал CBS.

„И това се случва в Европа на 21 в.“, въздъхна той.

По-рано Украйна преди това обвини руската армия, че е извършила „преднамерено клане“ на цивилни в Буча, градче североизточно от Киев, както и други „ужаси“ в регионите, които вече са „освободени от нашественика“. Това предизвика възмущение в западните държави и призиви за допълнителни санкции срещу Москва.

Русия обаче отхвърлитвърденията, че руски войски са убивали мирни жители в град Буча.

Руското министерство на отбраната заяви, че видеокадрите и снимките, показващи мъртви тела, са "поредна провокация" и "постановка" от страна на Киев.

Министерството каза, че всички руски военни подразделения са напуснали Буча на 30 март.

Зеленски призова за „стопроцентово изтегляне на руските войски“, с цел връщане поне към положението преди 24 февруари – деня на започване на руското нашествие.

„Това би ни позволило да започнем да обсъждаме други въпроси за края на окупацията, как ще живеем след това“, добави Зеленски


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com