Петък,

Зеленски дава зор на ЕС. Какво иска

От: Агенция Стандарт -
4396
Зеленски дава зор на ЕС. Какво иска
A
A
A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани ЕС бързо да наложи санкции върху всички руски банки и вноса на петрол от Русия и да определи краен срок за прекратяването на вноса на руски природен газ, предаде Ройтерс.

"Не можем да чакаме. Нужни са силни решения и ЕС трябва да ги вземе сега. Те трябва да санкционират петрола и всички руски банки. Всяка страна от ЕС трябва да определи срокове, в които ще се откаже или ще ограничи вноса на руски енергийни източни като газа", каза украинският държавен глава във видеобръщение към парламента на Литва.

По думите му само тогава руското правителство ще разбере, че трябва да се стреми към мира, както и че войната се превръща в катастрофа за тях.

Зеленски коментира още, че навсякъде, където са били, руските войници са се държали, както са се държали в киевското предградие Буча.

Пред литовските депутати президентът на Украйна каза, че Русия е депортирала във "филтрационни лагери" стотици хиляди жители на окупираните украински земи. По тази тема засега няма коментар от Москва.

Европейската комисия разработва предложение за евентуално петролно ембарго над Русия, но още няма споразумение по въпроса между страните членки на съюза. На фона на разкритията за избиване на цивилни украинци миналата седмица европейският блок одобри петия пакет от наказателни мерки срещу Русия, включително забрана за внос на руски въглища, припомни Ройтерс.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com