Защо руснаците подкрепят действията на Путин

Коментар на Лев Гудков, ръководител на център "Левада"

Защо руснаците подкрепят действията на Путин | StandartNews.com

Защо руснаците подкрепят войната в Украйна? Защо не се съпротивляват срещу пропагандата? Мнозинството подкрепят действията на руските власти, показа проучване, проведено между 24 и 30 март, след нахлуването на Русия в Украйна. Лев Гудков, ръководител на център "Левада", обяснява причините в интервю за "Дойче веле":

Вашето изследване показа, че над 80 процента от руските граждани одобряват руската инвазия в Украйна. Как се обяснява тази висока степен на одобрение от страна на руското население?

- Две са причините за това. Първата е строгата цензура, почти напълно блокираните алтернативни и независими източници на информация. Има хора, които намират начин да заобиколят тази блокада, но те са малко. Основната част от руското население получава информация единствено от държавната телевизия, която се превърна в мощен инструмент за пропаганда, залагащ на лъжливата и агресивна демагогия. И понеже хората не могат да оценят достоверността на тази информация, те приемат за истина всичко, което им показват по телевизията.

Една друга по-малка част от населението се информира и от социалните мрежи - най-вече от платформата Телеграм. Тези хора оценяват по различен начин събитията в Украйна. И тук има пряка връзка между позицията им и възрастта и местожителството. Колкото по-млади са, толкова по-негативна е оценката им за действията на правителството и войната в Украйна. Същата зависимост се проявява и по отношение на тяхното местоживеене: в Москва например реагират с най-голямо възмущение и тревога на действията на руските военни в Украйна.

На населението се внушава една много примитивна идеология: Путин е принуден да нахлуе превантивно в Украйна, за да я избави от нацизма и да намали заплахата от доближаването на НАТО до руските граници. Това е стара демагогия, разпространявана още по съветско време. Но след 2014 година тя се възприема в много по-голяма степен от населението - особено в провинцията и от по-ниско образованите хора.

Но защо хората вярват на тази пропаганда?

-На тази пропаганда вярва около половината от населението. Останалите, подкрепящи действията на Кремъл, се съгласява от конформистки съображения, от чист опортюнизъм и защото не желае да влиза в конфликт с властта. Защото пропагандата говори с гласа на самата власт.

Тук е много важно да се разбере какви са аргументите на тази пропаганда. Нахлувайки в Украйна, Русия нарушава международното право, това е така. Но повечето руснаци смятат това за правилно, тъй като Путин защитавал руските граждани от някакъв геноцид на украинските нацисти и фашисти. Тази теза е много важна, защото тя е част от ключовия момент, засягащ колективната идентичност. Това е езикът на Втората световна война, езикът на борбата срещу фашизма. Затова тази пропаганда включва и военната символика - култът към победата и реториката на победителите, което ограничава рационалното мислене, фактологията и способността за анализ на ситуацията.

В същото време тази пропаганда работи непрекъснато. Тя не представя убедителни доказателства, а цели да повлияе на масовото съзнание: показват на хората снимки на убити хора и разрушени домове, като същевременно им се внушава, че това е дело на украинските фашисти и националисти, които унищожавали или унижавали руското население в Донбас. Именно за да се спре това нещо, руските власти действали по този начин. Не се казва нито думичка за руските загуби, за съпротивата на украинците или за мародерствата на руските войници.

Само една малка част от хората са способни да се съпротивляват на подобна информационна агресия, на такава демагогия. За тази цел са нужни много ясни възгледи и убеждения, каквито повечето хора нямат. За тях това е някаква виртуална реалност, която не се отразява на ежедневието им.

Представителна ли е тази нагласа към действията на руските военни в Украйна или хората просто се страхуват да кажат какво мислят наистина, защото знаят как постъпват в Русия с инакомислещите?

-Мит е, че хората се страхуват да казват истината. За да имат такива опасения, те трябва най-напред да имат и други убеждения. А откъде да се вземат тези други убеждения, след като от 20 години обработват хората по този начин, след като в страната биват възстановявани тоталитарните институции и работи много мощна пропаганда?

В най-добрия случай само някакви 10-12 процента от аудиторията ползват за източник независими медии, в т.ч. и платформата Телеграм. Масово хората гледат телевизия - именно нея смятат за най-достоверния източник на информация и интерпретация на събитията. Освен това цялата образователна система е подчинена на правителствената идеология. Ако има хора, които отказват да отговарят на въпроси, то това са онези, които са против Путин. А те са малцинство.

А има ли някакъв шанс руското общество в някакъв момент да започне да задава критични въпроси - например за това, че в Украйна умират хора, или пък за действията на руските власти?

-За да се събуди руското общество са нужни политически и обществени организации, трябва да има обществена дискусия. В момента всичко това е блокирано и безкрайно трудно. Хората усещат огромния риск: тази информационна блокада, блокирането на възможностите за всякаква обществена дискусия, преследването на политици - всичко това кара хората да се затварят в личния си живот, лишава ги от възможността за обществена дискусия и колективни действия. Виждаме как готовността за протести рязко спадна през последната година.

Значително намаля делът на либерално мислещите хора в Русия, а миграцията значително се увеличи: според различни оценки около 200 000 души са напуснали Русия само през последния месец. Основно това са по-образованата, по-енергичната, по-млада и по-предприемчива част от населението. Това са онези, които усещат, че действията на режима не съответстват на тяхното разбиране за цивилизационно и политическо поведение. Те си дават сметка за това какво се случва в Украйна. Но в самата Русия това е все по-трудно.

Кога хората в Русия ще проумеят какво се случва? От какво зависи това?

- Мисля, че това зависи на първо място от икономическите последици за населението - може би към средата на това лято то ще ги усети. Вторият важен момент са реалните руски военни загуби в Украйна - когато тази информация започне да пробива наложената цензура. Третият момент, ако приемем, че ще настъпи, е фактическото поражение на Русия във войната. Това са трите най-важни фактора, за които обаче е още много рано да съдим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай