Събота,

Защо не извеждат кораба "Царевна" от Мариупол? Говори експерт

От: Стандарт -
1256
Защо не извеждат кораба "Царевна" от Мариупол? Говори експерт
A
A
A

Извеждането на кораба "Царевна" от пристанището на Мариупол в момента не е реалистично, заяви капитан Димитър Димитров от Асоциацията на морските капитани в предаването "Денят започва" на БНТ.

На борда на кораба има 17 български моряци и един украински. Те разполагат с достатъчно гориво, за да напуснат пристанището на Мариупол при първа възможност. По корпуса на кораба няма щети, не е бил под обстрел и може да плава при извършване на минимални ремонти.

"За да бъде евакуиран екипажът, трябва да бъдат извършени преговори с двете воюващи държави или когато фронтът се отдалечи от там, където е корабът. Ако мястото се контролира от една от воюващите групировки, тогава ще трябва да се проведат преговори, за да се осигури коридор за евакуацията на хората. Да се говори да се евакуира корабът с хората и да излезе от пристанището на този етап е нереално, ще мине доста време, докато се нормализира ситуацията, за да може да излезе корабът от там", допълни кап. Димитров.

Безопасността на българските моряци е гарантирана. От разговорите с тях става ясно, че те имат храна и вода и са на безопасно разстояние от сраженията.

Специален план за сигурност, какъвто има всеки кораб, е задействан на плавателните съдове с български моряци, които са блокирани в Украйна, допълва БНТ.

Нивото в момента е трето, което е най-високото възможно, не се допускат никакви външни лица на кораба. Нашите моряци не могат да се приберат повече от месец заради започването на войната в Украйна.

На 6 април премиерът Кирил Петков обяви, че моряците на кораба имат храна и вода за още 10 дни. На 8 април министър-председателят обяви в Народното събрание, че специална група български военни е в Мариупол, за да изтегли моряците от блокирания кораб.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com