Започват преговори за мир, кого изпращат Путин и Зеленски в Припят

Делегациите се срещат на украинско-беларуската граница

Започват преговори за мир, кого изпращат Путин и Зеленски в Припят | StandartNews.com

Руско-украинските преговори ще се проведат сутринта в понеделник.

Делегацията от Киев пътува към Беларус през Полша от съображения за сигурност, съобщи РИА "Новости".

Според политолога Юрий Воскресенски, който е свързан с организацията на преговорите, те ще се проведат в една от държавните резиденции на река Припят, пише dir.bg.

"Преговорите ще се проведат сутринта в понеделник във връзка с това, че, от съображения за сигурност, украинската делегация отпътува не по прекия път през Гомел, а ще премине през Полша, през граничния пункт "Варшавски мост", съобщава Воскресенски.

В делегацията са включени заместник-министър на външните работи на Украйна, политици и военни, също така и ръководителят на фракцията "Слуга на народа" Давид Арахамия.

По-рано руската делегация съобщи, че са се разбрали да се срещнат в Гомелска област, на границата на Беларус с Украйна.

Руската делегация пристигна, последва отказ от Украйна да преговаря в Беларус с обвинението, че страната изстрелва ракети от своята територия в посока към Киев. Президентът на Беларус отрече.

Впоследствие обаче украинската страна размисли. Обратът дойде след телефонен разговор между Зеленски и Лукашенко.

"Договорихме се, че украинската делегация ще се срещне с руската без предварителни условия на украинско-беларуската граница, в района на река Припят", заяви Зеленски след разговора с беларуския президент. 

Зеленски каза, че не вярва особено в резултата от срещата с Русия, но "нека опитат". Според него тези преговори са "макар и малък, но шанс".

Веднага след получената зелена светлина руската делегация отпътува за новото място за преговорите, избрано от Украйна - край река Припят, на беларуско-украинската граница.

В състава влизат сътрудникът на руския президент Владимир Медински, заместник-министрите на отбраната Александър Фомин и Андрей Руденко, посланикът в Беларус и председателя на международния комитет на Думата Леонид Слуцкий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай