Захарова попари Германия: По кого ще стрелят вашите оръжия

"Твърде много печални асоциации извиква перспективата за по-нататъшно "военно" снабдяване на Киев от страна на Берлин"

Захарова попари Германия: По кого ще стрелят вашите оръжия | StandartNews.com

"Решението на Германия да започне да снабдява Украйна със смъртоносни оръжия извиква призраците не на студена, а на много гореща война", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в коментар, съобщи БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

"Твърде много печални асоциации извиква перспективата за по-нататъшно "военно" снабдяване на Киев от страна на Берлин, който, изглежда, не си дава сметка, че в настоящата ситуация доставените оръжия лесно могат да станат плячка на неонацисти, терористи и мародери на украинска територия", подчерта дипломатът.

Захарова обърна внимание на многократните изявления на германската страна, че е започнала да доставя бойни оръжия на Украйна (по-специално 1000 преносими противотанкови ракети, 500 преносими зенитни ракетни системи Stinger и разрешение на редица трети страни да прехвърлят произведени в Германия оръжия на Киев), "което противоречи на по-ранната балансирана линия на Берлин по този въпрос".

"Това решение на германското правителство беше официално потвърдено от федералния канцлер Олаф Шолц в речта му пред Бундестага на 27 февруари 2022 г.", добави тя. "Подобен скандален жест се оправдава с "борбата на Украйна за свобода и независимост", както и със "заплахата", която страната ни уж представлява за европейската сигурност."

"Нищо ново под Слънцето. За пореден път, както много пъти в историята, оръжия, идващи от германска земя, ще бъдат насочени срещу руски войници", добави дипломатът.

Според нея на този фон уверенията на Олаф Шолц за важността на процеса на историческо помирение между народите на Германия и Русия звучат особено цинично.

Освен това Захарова посочи, че "доставката на оръжие на идеологическите наследници на нацисткия съучастник Степан Бандера ни кара волю-неволю да си зададем риторичния въпрос - доколко всеобхватен и завършен е бил процесът на денацификация в самата Германия след поражението във Втората световна война?"

"В този контекст, уви, стават разбираеми обезценяващите изказвания на Шолц, който по време на Мюнхенската конференция по политиката на сигурност на 18 февруари 2022 г. обяви за "смешни" разкритите факти за геноцида над мирното население в Донбас от страна на украинските военни", подчерта официалният представител на руското външно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай