Взрив в Луганск, гори нефтена база

Пожарникари вече гасят пламъците

Взрив в Луганск, гори нефтена база | StandartNews.com

Силен взрив разтърси Луганск около 6 часа сутринта в понеделник, съобщават руски и украински медии, а видеото е разпространено в социалната мрежа. Към момента гори нефтената база, съобщава РИА "Новости" по твърдения на очевидци. За взрива в Луганск информира и украинската агенция УНИАН. Обстоятелствата се изясняват.

ТАСС твърди, че обстрелът е дошъл откъм страната на украинските въоръжени сили, като е цитиран Родион Мирошник, член на контактната група по урегулиране на ситуацията в Донбас.

Към момента не се съобщава за жертви, нито за мащаба на пожара, предава информационната агенция. Пожарникари вече гасят пламъците. Горят резервоари с гориво, а опасенията са, че огънят може да възпламени и тези в съседство.

Около 3.50 през нощта, местно време, е започнал и обстрел на Лозовое в Луганска област с около 20 снаряда, твърди още руската страна. Според съобщението е използвана реактивната система "Град".

Междувременно Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщава, че Русия се готви да щурмува Киев, предава ДПА.

В бюлетина, публикуван рано тази сутрин, пише, че целта на руските военни е да поемат пълен контрол върху градовете Ирпин и Буча, северозападно от украинската столица. Руските въоръжени сили също така "се опитват да си осигурят тактическо предимство, като достигнат източните покрайнини на Киев през Броварски и Бориспилски район", твърди украинският генерален щаб.

"Доста голямо количество руска (военна) техника и войници са концентрирани на подстъпите към Киев", заяви по телевизията Вадим Денисенко, съветник в министерството на вътрешните работи на Украйна. "Разбираме, че битката за Киев е ключова битка, (която ще бъде водена) през следващите дни", добави той.

Особено тежка е ситуацията в района на Киев, Чернигов, Николаев и Харков. За интензивен ракетен и артилерийски обстрел от страна на руската армия пък съобщава съветник на президента Володимир Зеленски.

11-и ден продължава войната в Украйна. По данни на ООН от началото на руското нахлуване в Украйна са убити най-малко 364 цивилни граждани. Украинските власти твърдят, че правят всичко по силите си, за да осигурят зелени коридори за евакуация на цивилни. Прегрупирането на руските сили в района на Киев продължава, допълват военни експерти.

В поредното си обръщение, президентът Зеленски критикува липсата на реакция от страна на Запада, след заканите на Москва, че ще днес ще атакува украинския военно-промишлен комплекс, пише dir.bg.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай