Войната в Украйна. Какво поискаха САЩ от Турция?

Ройтерс направи голямо разкритие

Войната в Украйна. Какво поискаха САЩ от Турция? | StandartNews.com

Неофициално САЩ са поискали от Турция да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна, за да й помогне в борбата срещу руските агресори. Това съобщи БТА, цитирайки Ройтерс и три запознати източника.

Американски високопоставени представители са направили предложението на турските си колеги миналия месец, но не е направено конкретно или официално искане. Източниците са допълнили, че искането е било споменато по време на посещението в Турция на зам.-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман по-рано този месец.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска от съюзниците си, които използват руско оборудване и системи, които включват и С-300 и С-400, да обмислят прехвърлянето им на Украйна, която се опитва да отблъсне руската инвазия, започнала на 24 февруари.

Идеята, която според анализатори, ще бъде отхвърлена от Турция, беше част от по-широка дискусия между Шърман и високопоставени турски служители за това как САЩ и съюзниците им могат да направят повече, за да подкрепят Украйна и как да подобрят двустранните връзки.

Турските власти не са коментирали никакви американски предложения, свързани с прехвърляне в Украйна на системите С-400 на Анкара, които отдавна са причина за спор между двете държави от НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай