Витанов изчисли кой печели войната

Математикът прави модели за развитието на конфликта

Витанов изчисли кой печели войната | StandartNews.com

Може ли с математически формули да се предвиди изходът от войната в Украйна? Може, категоричен е топ математикът проф. Николай Витанов. Със затихването на пандемията от коронавирус той прехвърли анализите си от развитието на заразата към развитието на войната в Украйна.

„С математически формули може да се отговори на най-важния въпрос – кой ще победи в една война, какви ще са загубите, струва ли си. Един американски генерал казва – математически погледнато, ще победи по-силният. В случая по-силният е Русия“, каза Витанов.

Според него Москва по принцип не е планирала блицкриг, защото украинската армия не е нито малка, нито е слаба, а територията на Украйна е доста голяма.

По думите на Витанов на голяма световна война следващите 20-30 години няма да има, а настоящият конфликт, колкото и да ни се струва голям, е локален.

Неговата прогноза включва и използване на конвенционални оръжия с голяма мощност, някои от които са много близки по тротилов еквивалент до малките атомни бомби.

„Те все още не са приложени. Последствията от тях са силно неприятни. Това са оръжия, които изгарят всичко, включително и хора, нанасят поражение на вътрешните органи, разрушават инфраструктурата“, уточни математикът.

  .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай