Виталий Кличко емоционален, призив към България

Кметът на Киев с първо за българска медия

Виталий Кличко емоционален, призив към България | StandartNews.com

"Аз съм кмет на града. Хората ми дадоха правото да защитавам интересите им. Трябва да браня живота на жителите на моя град. Затова оставам с моите хора. Затова оставам в Украйна. Това е моят дом, моят роден град. Не бих могъл да бъда никъде другаде сега. Това е моят дом и оставам".

Заяви Виталий Кличко в ефира на Нова телевизия. Той категорично заяви, че "специална военна операция" е война срещу украинския народ.

"Не вярвайте на руската пропаганда! е вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни - жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени. Повече от 90 сгради са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува вече. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка - те са изцяло разрушени. Половината Чернигов е разрушен, Харков, Мариупол. 80% от жилищните сгради са сринати. И те наричат това „специална операция“. Това е война срещу хората на Украйна, срещу цивилни граждани. Моля Ви, не вярвайте на руската пропаганда! Те казаха, че сме нацисти, че сме радикални, че сме екстремисти, че мразим руснаците. Това е лъжа! Всичко това е лъжа! Един пример - аз съм представител на Киевската общност, но моят първи език е руски, моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече руска кръв! Как бих могъл да мразя майка си? Всичко това е лъжа. В Украйна съжителстват 17 националности, никога не сме били враждебни един към друг. Ние сме мирна страна, мирна нация. Бяхме! Сега взехме оръжията и искаме да защитим бъдещето си, семействата си, децата си. Ние вярваме в същите ценности, в които вярват в Европейския съюз и България".

Кметът на Киев предупреди докъде може да стигне руската инвазия.

"Искам първо да се върна към 1994 година. Тогава Украйна беше третата ядрена сила в света. Като знак на добра воля се отказахме от ядрените си оръжия, за да бъдем неутрална и мирна страна. Никога не сме проявявали агресия към никого. Последва анексирането на Крим. След това Донецк и Луганск. И сега - войната в Украйна. Къде ще свършат интересите на Русия? Не съм сигурен, че с Донецк и Луганск. Русия иска да окупира Киев, столицата на Украйна. Интересите ѝ могат да стигнат до Полша, а и по-далеч - до Чехия или Германия. Трябва да разберете причините за тази война - да се построи отново Съветската империя. Не искаме да живеем в авторитаризъм. Били сме в СССР и не искаме да се връщаме там! Виждаме бъдещето на нашата страна като част от европейското семейство с демократични ценности, където човешките права и свободата на словото са приоритет. Това го няма в Русия днес. Това е причината за войната. Защото ние, украинците, искаме да сме свободна и демократична страна".

"Искам да го кажа на всички. Някои политици днес искат да са наполовина бременни. От една страна казват: „Войната е много лоша за Украйна“, но от друга - не са готови да подкрепят страната ни. Ситуацията е черно-бяла. Трябва да решите - подкрепяте мира, подкрепяте Украйна или подкрепяте агресията. И още едно послание - Моля Ви, спрете икономическите си отношения с Русия, защото всяко евро, всеки цент, който Руската икономика получава от Европейския съюз или България, не се използва за икономически цели и за хората на Русия. Те използват парите за армията си. И след това виждате отвратителните кадри от войната в Украйна. Това са кървави пари! Спрете отношенията си с Русия! Руският народ трябва да каже на г-н Путин, че това не е правилният път. Спрете войната! Тук правим всичко, за да защитим страната си. Но ако руснаците изпращат своите синове и съпрузи в Украйна, съжалявам, но нека знаят, че може и да им върнем телата им", заяви Кличко.

"Никой експерт в света не може да предвиди колко време ще продължи войната. Никой не знае кога ще свърши. Тази война зависи от един човек, който седи в Русия, Москва, Кремъл. Той започна войната. От него зависи всичко. Казахме му: „Спрете войната! Това е безсмислена война! Това е кървава война!“. Тя коства хиляди украински и руски животи. Ако не спрат войната, ние нямаме избор. Трябва да се защитаваме. Да защитаваме нашата страна. Не знам имаме ли някакъв избор въобще. И не знаем колко време ще продължи войната. Но нямаме избор. Оставаме. И сме готови да се защитаваме. Ние никога не сме били агресивни към някого. Но сега нямаме избор и трябва да вземем оръжията. Затова в тази ситуация е много важна подкрепата към Украйна и хората трябва да решат - „Вие заставате зад Украйна и хората, които се защитават. И още нещо - ние не защитаваме само нашата страна. Дано хората го разбират. Ние защитаваме ценностите, които са валидни и в България”. Ако някой си мисли, че войната е твърде далече - някъде си там в Украйна. Ако някой мисли, че тази война не ви засяга лично - грешите! Тази война може да стигне всеки един от вас. Всеки един на европейския континент. И затова, моля Ви, подкрепяйте Украйна, подкрепяйте мира и правете каквото можете, за да спрете тази кървава война! Спрете руснаците! Нуждаем се от хуманитарна помощ, икономическа помощ, политическа помощ, оръжия. Оръжия за защита, защото ние се защитаваме. Това е много важно. Войната може да достигне всеки", каза още кметът на Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай