Великобритания с нови санкции срещу Русия. Какви са

Ще бъде забранен британският износ за Русия в редица ключови сектори

Великобритания с нови санкции срещу Русия. Какви са | StandartNews.com

Великобритания обяви нови санкции срещу Кремъл, докато британските граждани бяха посъветвани да не пътуват до Русия, пише БНР.

Външният министър Лиз Тръс заяви в Камарата на общините, че ще замрази авоарите на още три руски банки заради руското нахлуване в Украйна. Сред тези банки е „Сбербанк“.

Ще бъде забранен и британския износ за Русия в редица ключови сектори.

Приемайки, че войната може да продължи месеци или години, Лиз Тръс каза, че „Великобритания е готова да понесе икономически жертви, за да помогне на Украйна и ще запази санкциите колкото дълго е необходимо“.

Външният министър заяви пред депутатите, че е готова да отиде още по-далеч.

Преди нейното изявление Министерство на външните работи посъветва британците да не пътуват до Русия, посочвайки „липса на достатъчно полети за връщане“ и „продължаващо отслабване на руската икономика“.

Министърът на транспорта Грант Шапс пък заяви, че е инструктирал всички британски пристанища да не допускат съдове под руски флаг.

На базата на това разпореждане незабавно бе забранено на руски петролен да акостира на островите Оркни, което бе планирано за утре.

Междувременно от Даунинг стрийт публично се дистанцираха от думите на Лиз Тръс, че британци могат да пътуват до Украйна и да се сражават срещу руснаците.

Министърът на отбраната Бен Уолъс също лично се дистанцира от коментарите на Лиз Тръс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай