Важно от Зеленски! Какво може да се случи с Украйна

"САЩ са нашият партньор номер едно", изтъкна Зеленски

Важно от Зеленски! Какво може да се случи с Украйна | StandartNews.com

Източник: ZDF

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди днес, че намаляване на помощта от САЩ за Украйна би било лош сигнал, предаде Франс прес.

"Пасивността на САЩ или липсата на подкрепа биха били лош сигнал. Това няма да бъде справедливо за никого", заяви украинският президент в интервю за германската телевизия Цет Де Еф. Този коментар той направи в момент, в който пореден пакет от помощ за Украйна е блокиран в американския Конгрес.

"САЩ са нашият партньор номер едно", изтъкна Зеленски.

След като предостави на Киев оръжия на стойност десетки милиарди долари от началото на руската инвазия в Украйна, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изчерпа средствата си в края на 2023 г.

Президентът на САЩ поиска от Конгреса да одобри около 61 милиарда долара допълнителни средства за Украйна, но преговорите с републиканците, касаещи и въпроса за имиграцията към САЩ, боксуват.

Последната доставка на военна помощ от САЩ за Украйна беше обявена на 27 декември и Белият дом повтори, че без предвидено в бюджета удължаване на средствата, друга помощ няма да има.

Пред този блокаж Зеленски призова Германия да използва своята икономическа тежест, за да мобилизира европейските си партньори да запълнят липсата.

"Много страни поддържат значими икономически отношения с Германия и тяхната икономика зависи от решенията на Германия, защото Германия има една силна икономика", заяви Зеленски.

"Германия може да успее да консолидира подкрепата на ЕС", допълни той.

В сряда германският канцлер Олаф Шолц призова европейските си партньори да засилят ангажимента си в областта на въоръженията.

"Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна да се защитава", каза Шолц, допълвайки, че вноските, предвидени от европейските страни за 2024 г. досега не са достатъчно високи.

Що се касае до САЩ, от своя страна Зеленски коментира и евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори.  "Не мисля, че цялата политика на САЩ зависи от един човек", каза той и добави, че голямо мнозинство от демократите и републиканците подкрепят Украйна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 2 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/biox

Откажи