В Русия! Лавина от гняв срещу Путин и брутални арести

Срам ни е, скандираха руснаците, извиняваха се на украинците

В Русия! Лавина от гняв срещу Путин и брутални арести | StandartNews.com

Лавината от гняв срещу Путин заради агресията му в Украйна заля Русия и пордължава да расте. Огромни демонстрации имаше снощи в цялата федерация.

Най-масовите митингите в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

Според организаторите в повече от 50 руски града е имало демонстрации срещу решението на Кремъл да атакува Украйна. Демонстрантите скандираха "не на войната" и "войната не е нужна на никого, освен Путин".

Хората вдигаха плакати: "Извинявайте, не сме ние", с които изказваха съпричастността си към украинския народ и се разграничаваха от действията на Путин.

Отговорът на властите бе зловещ - брутални арести. Над 1700 души бяха арестувани на  митинги срещу инвазията в Украйна.

Хиляди тежко екипирани полицаи бяха изпратени да спрат митингите. Те насила прибираха произволни участници, като някои оказваха съпротива.

Опозиционният вестник "Новая газета" излезе с разтърсваща първа страница. Заглавието е "Русия. Удари. Украйна", а посланието към читателите бе на руски и на украински: "Редакцията на "Новая газета" смята войната за безумие. "Новая газета" не признава украинския народ за враг и украинския език за вражески. Затова ще публикуваме важните си новини и на руски, и на украински език".Главният редактор, Нобеловият лауреат за мир Дмитрий Муратов написа:  "Всички се събрахме рано в редакцията. Потънали в скръб. Страната ни по заповед на президента Путин започна война с Украйна. И няма кой да спре войната. Срам ни е".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай