US сенатори преговарят с Полша за доставка на МиГ-ове на Украйна

Украинските пилоти са обучени да управляват такива самолети

US сенатори преговарят с Полша за доставка на МиГ-ове на Украйна | StandartNews.com

Вашингтон провежда дискусии с Варшава за възможността Полша да предостави свои изтребители МиГ-29С на Украйна, съобщи БНР. Украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна молба" за бойни самолети руско производство от източноевропейски държави за борба с руските нашественици по време на видеоконферентен разговор в събота с американските законодатели, заяви лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър, цитиран от Ройтерс.

След разговора Шумър поясни, че украинските пилоти са обучени да управляват такива самолети.   

 Агенцията напомня, че в контролирания от демократите Конгрес на САЩ има силна двупартийна подкрепа за спешна военна и хуманитарна помощ за Украйна след инвазията на Русия на 24 февруари в размер на 10 милиарда долара. През последните дни Зеленски многократно помоли Запада да въведе зона, забранена за полети над Украйна, но САЩ и техните съюзници от НАТО отхвърлиха тези призиви, опасявайки се от пряка конфронтация с Москва.  Вместо това САЩ обещаха военна помощ на Зеленски, а украинският лидер "отправи отчаяна молба към европейските страни да предоставят руски самолети на Украйна" по време на неговото видеообръщение пред Сената в събота, посочи Чък Шумър.

"Тези самолети са много необходими. И ще направя всичко възможно, за да помогна на американската администрация да улесни техния трансфер", каза Шумер 

Повече от 280 членове на Сената и Камарата на представителите (Конгреса) взеха участие по време на видеообръщението на украинския президнет.   Не е ясно как Вашингтон може да помогне за прехвърлянето на руски самолети в Украйна. САЩ обаче биха могли да улеснят трансакциите или евентуално да се включат в плащането или осигуряването на заместители на съюзниците, които дадат самолети на Украйна.  

До момента на Украйна не са доставяни изтребители. Страни като България, Полша и Словакия са изразили колебания по този въпрос, сочи агенция Франс прес.  

Няколко републикански членове на Конгреса, включително републиканските сенатори Марко Рубио и Линдзи Греъм, изразиха в „Туитър“ подкрепата си за Зеленски по време и след разговора. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, републиканец, работи с Шумер и други законодатели, за да се получи цялата помощ, която администрацията на президента Джо Байдън е поискала за Украйна, каза Шумер на Зеленски, според източник, информиран за разговора.  

"Заедно ще получим тази помощ от над 10 милиарда долара бързо под формата на икономическа и хуманитарна помощ, както и помощ за сигурност на украинския народ“, е казал Шумер, според източникът на Ройтерс.

Сенаторът републиканец Стив Дейнс съобщи за Фокс Нюз, че половината от предвидените средства - 5 миларда долара, ще отидат за военни цели. 

Бен Сасе, републикански сенатор, пък каза, че евентуална забранена за полети зона над Украйна ще означава изпращане на американски пилоти в битка срещу Русия - в "битка между ядрени сили, която може бързо да излезе извън контрол". Но той е посочил, че САЩ трябва да доставят на Украйна самолети и хеликоптери, освен дронове, съобщава „Файненшъл таймс“.  

Линдзи Греъм, републикански сенатор, пък отбеляза, че със самолети и дронове украинската армия ще бъде по-ефективна, затова САЩ трябва да й ги осигурят. Греъм отбеляза, че Зеленски също така е поискал от САЩ да наложат санкции върху енергийния сектор в Русия и да прекратят възможността на руските граждани да използват кредитни карти Visa и Mastercard, за да окажат натиск върху Путин.  

Висш служител на отбраната на САЩ посочи, че Пентагонът вече е предоставил 240-те милиона долара военна помощ и оръжия за 350 милиона долара, които президентът Джо Байдън наскоро одобри. Служителят съшо така каза, че останалите 110 милиона долара най-вероятно ще бъдат изпратени в Украйна през следващата седмица и че администрацията работи с Конгреса за увеличаване на средствата, които могат да бъдат изразходвани за доставка на повече оръжия.   САЩ тази седмица започнаха да доставят на Украйна дълго търсени зенитни ракети "Стингър", пише Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай