Украински военнопленници към Зеленски: Бяхме жив щит, сега сме забравени

Всички са загрижени само за полка "Азов", пишат пленените войници

Украински военнопленници към Зеленски: Бяхме жив щит, сега сме забравени | StandartNews.com

Военнопленници от украинските въоръжени сили са се обърнали към украинския президент Володимир Зеленски. Те настояват държавният глава да престане да пренебрегва задълженията си и да ги върне у дома при семействата им.

"Вече повече от месец сме тук и никой не се занимава с нас. Всички са загрижени само за полка "Азов". По някаква причина никой не моли всички президенти на Европа, папата, Илон Мъск, да съдействат обмена ни. Ние също имаме семейства, деца, които имат голяма нужда от нас...

- Когато имаше нужда от нас, изпълнявахме задълженията си честно, бяхме "жив щит". Защо сега сме просто забравени и никой няма нужда от нас?", задават въпроса си украинските военнопленници, пише Блиц.

Междувременно стана ясно, че Беларус ще проведе военни учения по границата с Украйна през юни

Планираните мобилизационни учения ще се проведат от 22 юни до 1 юли в Гомелска област в Беларус, която граничи с Житомирска, Киевска и Черниговска област в Украйна. Това съобщават беларуските медии, като се позовават на военния комисар на Гомелска област Андрей Кривоносов.

Според съобщенията, в учението ще участват военни комисари и организации на въоръжените сили на страната.

"По време на ученията движението ще бъде ограничено в определени зони в близост до военните съоръжения", уточнява Кривоносов.

По думите му са планирани стрелкови учения на полигони в Гомелска област.

Според изданията в страната, ученията ще се проведат с цел повишаване на нивото на бойната и мобилизационната готовност на военните комисариати, както и за подобряване на военните знания и практическите умения на новобранците.В тренировъчния лагер ще участват всички области на региона.

Освен това от 28 юни до 16 юли в окръг Жлобин ще се проведат лагери за военно обучение с наборни войници от териториалните войски. Събитията ще включват обучение по охрана и защита на териториални обекти, както и борба със саботажни и разузнавателни групи, каза Кривоносов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай