Събота,

Украинската прокуратура погна Захарова. Какво следва

От: Агенция Стандарт -
2481
Украинската прокуратура погна Захарова. Какво следва
A
A
A

Украинската прокуратура започва разследване срещу говорителя на руското външно министерство Мария Захарова и още 60 висши военни и политици. Това заяви в интервю за Нова телевизия обвинител номер едно в Киев Ирина Венедиктова. Според нея те трябва да отговарят за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Над 1000 случая на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще разследва прокуратурата в Киев. Сред заподозрените са певците Олег Газманов и Николай Басков, телевизионни водещи, дори режисьорът Никита Михалков.

„Имаме над 60 заподозрени, включително Мария Захарова. Тези които са нарушили закона, ще бъдат наказани.  В продължение на дълъг период от време, те допринесоха за тази война. За агресивната, брутална война”, обясни Венедиктова.

Дали Владимир Путин ще бъде изправен пред Военния трибунал в Хага е въпрос, на който украинската прокуратура няма еднозначен отговор. Отрича обаче всяко обвинение в национализъм или нацизъм.

„Правим всичко възможно с нашите международни колеги, да разработим механизъм, който да е модерен и ефективен. В най-скоро време ще видим резултата”, каза още украинският прокурор.

Междувременно стана ясно, че следственият комитет на Русия пък разследва на свой ред всички подобни обвинения на украинската страна.

Венедиктова не отрича, че войната ражда и престъпления като мародерствата. Въпреки кадрите на саморазправи с мародери, е  категорична - законът важи за всички. А при задължителна мобилизация на мъжете между 18 и 60 години, немалко обвинители са заменили тогата с оръжие.

„Сега не е лесно, но работим. Във време на война имаме специални правомощия. В някои райони няма съд и съдии и затова ние поемам част от тези задължения. Това ни кара да работим от изгрев да залез”, добави тя.

По данни на прокуратурата в Украйна, близо 100 деца са загубили живота си от началото на войната досега.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com