Тези руснаци избягаха от Путин! Как им отмъсти

Заплахи, нечовешки условия и живот в мазета.

Тези руснаци избягаха от Путин! Как им отмъсти | StandartNews.com

Руснаци, пленени от руснаци. Тормоз, заплахи, нечовешки условия и живот в мазета. Мобилизирани руски мъже, които отказват да се бият в Украйна, и техни близки, разказват какво се случва в тайните лагери, в които ги държат, пише "Свободна Европа".

Когато през септември 2022 г. в Русия бе обявена "частична военна мобилизация" с цел изпращане на още сили на фронта в Украйна, стотици хиляди руски мъже напуснаха страната. Други стотици хиляди бяха зачислени във военните редици и изпратени на фронта. Без да им е дадено право на избор, а според свидетелства на войници и роднините им, публикувани в социалните мрежи и независими руски медии - без адекватно оборудване и въоръжение и без военна подготовка.

Част от мобилизираните отказват да се бият в Украйна. С различни мотиви. А за подобно поведение има последици.

В края на ноември АСТРА - организация на независими руски журналисти, преследвани от Кремъл и цензурирани, съобщи за 88 мобилизирани войници, отказали да продължат да се бият в Украйна, които са били насилствено задържани в бившия детски лагер "Берьозка" в село Макарово, Луганска област.

Това е поредният доклад на организацията, която съобщи и за други поне 9 места, в които отказалите да се бият руснаци биват задържани. Кремъл отрича. На среща с членове на Съвета по правата на човека в началото на декември руският президент Владимир Путин нарече "фалшификации" съобщенията в медии за лагери, в които се намират руски мобилизирани мъже, отказали да се върнат на фронтовата линия.

"Ние дори нямаме лагери, зони и т.н. Всичко това са глупости, това са фалшификации, които нямат никакво основание", каза той, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС. Свидетелствата на военнослужещи и техни роднини описват различна реалност.

Съпругата на един от военнослужещите, който е задържан в детския лагер в село Макарово, за който съобщава АСТРА, разказва пред журналисти, че мобилизираните мъже са били заплашвани. Мъжът ѝ е бил призован на 27 септември в армията и още същия ден заедно с други наборни войници е пратен във военен лагер в Екатеринбург.

ASTRA публикува и запис на телефонен разговор между роднина и един от военнослужещите, държани в лагера "Берьозка". В него мъжът казва, че той и останалите мобилизирани "не се хранят, не им се дава вода и се опитват да ги сломят физически и психологически". "Не знам какво ще се случи с нас. Ние сме 88 души и ще стигнем докрай. Няма да ни дадат документите и няма да ни заведат в Ростовска област. Правят всичко, за да ни отведат на фронта", твърди мобилизираният мъж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай